Budžeta komisija atbalsta ēnu ekonomikas un kontrabandas apkarošanā iesaistīto darbinieku prēmēšanu

(06.09.2012.)

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ceturtdien, 6.septembrī, nolēma atbalstīt Ministru kabineta ierosinājumu prēmēt to dienestu darbiniekus, kuri iesaistīti ēnu ekonomikas un kontrabandas apkarošanā. 

Prēmēšana, izvērtējot ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumu rezultātus šī gada sešos mēnešos, paredzēta 2012.gada budžeta grozījumos, un papildu finansējumu turpat divu miljonu latu apmērā saņems Valsts ieņēmumu dienests, Valsts policija, Valsts robežsardze, Valsts darba inspekcija, Pārtikas un veterinārais dienests, Valsts meža dienests un Valsts augu aizsardzības dienests.  

Šodienas komisijas sēdē deputāti, iepazīstoties ar iestāžu ziņojumiem par darba rezultātiem, atzinīgi novērtēja paveikto un aicināja iesaistītos dienestus ciešāk sadarboties, realizējot ēnu ekonomikas apkarošanas un godīgas konkurences veicināšanas plāna pasākumus, tādējādi samazinot korupcijas riskus valsts pārvaldē. 

Šī gada sešos mēnešos iekasēto nodokļu apmērs pārsniedzis plānotos ieņēmumus par 7,3 procentiem, savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada sešiem mēnešiem – par 13,1 procentu. Tas ir būtisks nodokļu ieņēmumu pieaugums, ko nodrošināja atbildīgo institūciju darbinieku darba ieguldījums, deputātus informēja Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Nelija Jezdakova.

Kontrolējošās iestādes turpmāk plāno vēl aktīvāku cīņu ar nodokļu izkrāpšanu, nelegālo nodarbinātību, aplokšņu algām un nereģistrētu saimniecisko darbību. Tāpat tiks pastiprināta juridisko personu kontrole, cīņa ar organizēto noziedzību un korupciju, kā arī muitas kontroles pasākumi akcīzes preču, narkotisko un psihotropo vielu kontrabandas apkarošanā. 

Pastiprināta uzmanība tāpat tiks pievērsta dzīvnieku izcelsmes produktu apritei, svaigu augļu un dārzeņu izcelsmes kontrolei, lauksaimniecības dzīvnieku novietņu pārbaudēm, veterināro zāļu un dzīvnieku barības aprites kontrolei, kā arī importa preču kravu kontrolei un nelegālo augu aizsardzības līdzekļu ierobežošanai, noskaidroja deputāti.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir uzsākusi izskatīt priekšlikumus 2012.gada valsts budžeta grozījumiem un iesniegtos ierosinājumus līdzekļu pārdalei turpinās vērtēt nākamotrdien, 11.septembrī.

Šogad finansējuma palielinājums ir iespējams, jo prognozēts straujāks valsts iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums - IKP prognoze 2012.gadam ir paaugstināta, paredzot četru procentu pieaugumu.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt