Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija: no atbildīgās ministrijas gribam redzēt skaidru reģionālo politiku

(20.06.2012.)

Lai diskutētu par reģionālās politikas prioritātēm, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti trešdien, 20.jūnijā, iztaujāja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāru Aleksandru Antonovu par jautājumiem, kas uztrauc pašvaldības. Apspriežamo jautājumu lokā šodienas sēdē bija Latgales reģionu attīstība, pašvaldību loma ekonomiskās aktivitātes veicināšanā, kā arī pašvaldību deputātu skaits un administratīvi teritoriālās reformas izvērtējums.

Komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs uzsvēra, ka VARAM valdībā pārstāv pašvaldību intereses, un tai ir jāpiedāvā risinājumi reģionu attīstībai. Atbildot uz S.Dolgopolova jautājumu par administratīvās reformas izvērtēšanu, A.Antonovs sacīja, ka ministrija gada beigās nāks klajā ar savu viedokli. Komisijas priekšsēdētājs arī jautāja, vai VARAM ir priekšlikumi, kā pašvaldībām kompensēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšanas negatīvo efektu. VARAM valsts sekretārs norādīja, ka galvenais adresāts šajā jautājumā ir Finanšu ministrija, kura atbild par nodokļu politiku.

Interesējoties par zemes pārvaldības jautājumiem, deputāts Raimonds Vējonis (ZZS) jautāja, kad Saeimā nonāks Zemes pārvaldības likumprojekts. Savukārt deputāte Marjana Ivanova-Jevsejeva (SC) interesējās, vai pašreizējais Latgales reģiona attīstības plāns atrisina problēmas, jo Latgales plānošanas reģions izteicis bažas par to, kā tiks nodrošināta finanšu līdzekļu pieejamība lielākajām pilsētām un novadiem. A.Antonovs atbildēja, ka VARAM ar Latgali par visu ir vienojušies, diskutējot ar komersantiem un pašvaldībām par nepieciešamo un nonākot pie vajadzību saraksta. Savukārt zemes pārvaldības jautājumi Saeimā nonāks rudenī, piebilda A.Antonovs. Deputāte M.Ivanova-Jevsejeva atsaucās uz dokumentu, kurā Latgales pašvaldības no VARAM un valdības lūdz steidzamus risinājumus reģiona attīstībai, taču pašlaik nekāda lēmuma no atbildīgās ministrijas nav.

Deputāts Viktors Valainis interesējās par pašvaldības deputātu skaita samazināšanu. A.Antonovs atzīmēja, ka pēc diskusijas ar Latvijas Pašvaldību savienību ministrija secināja, ka minimālais deputātu skaits nevar būt mazāks par deviņi, jo ar mazāku skaitu domes darbu komisijās nav iespējams nodrošināt, bet maksimālajam skaitam būtu jābūt 35 deputāti.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt