Konference „Taisnīga tiesa ir savlaicīga tiesa: kā novērst tiesu sēžu atlikšanu”

(25.05.2012.)

Kā izskaust tiesas sēdes negodprātīgu kavēšanu? Par šo tematu Saeimā piektdien, 25.maijā, diskutēja konferencē „Taisnīga tiesa ir savlaicīga tiesa: kā novērst tiesu sēžu atlikšanu”. Konferencē piedalījās Saeimas deputāti, ministri, tiesneši, tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji, eksperti un advokāti.

Pasākumu atklāja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas priekšsēdētājs Aleksejs Loskutovs un tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš.

„Latvijā atlikto tiesu sēžu skaits salīdzinājumā ar nozīmēto tiesu sēžu skaitu joprojām ir augsts, līdz ar to arī tiesvedības procesi var ilgt gadiem. Šī jautājuma risinājums bieži vien meklējams ne tik daudz normatīvo aktu pilnveidē vai procesuālo jautājumu sakārtošanā, kā visu iesaistīto pušu attieksmē un tiesiskajā apziņā,” raksturojot problēmu, norāda S.Āboltiņa.

„Tiesu prestižs sabiedrībā ir atkarīgs ne tikai no tā, cik pārdomāti un taisnīgi ir to nolēmumi, bet arī no tā, cik efektīvs ir pats tiesas darbs. Būtiski samazinot tiesu procesu ilgumu, mēs panāksim cilvēku pārliecību, ka tiesas ir neatkarīgas un darbojas, lai sapratīgā laikā spriestu taisnīgu tiesu,” uzsver A.Loskutovs.

Konferences vadmotīvs bija Lielbritānijas politiķa Viljama Gladstona (1809-1898) spārnotais teiciens „nokavēts tiesiskums ir neīstenots tiesiskums”. Tādējādi tika aktualizēta tiesu sistēmas problemātika – tiesiskuma graušana garo tiesu procesu dēļ, kas rodas, atliekot tiesas sēdes, ja tajā neierodas kāds no procesa dalībniekiem.

Pasākuma dalībnieki sprieda par divām tēmām, kas saistītas ar tiesas sēžu nepamatotu kavēšanu.

Pirmajā daļā konferences dalībnieki diskutēja par neattaisnotu tiesas sēžu kavēšanu un to novēršanu. Šo problēmu skaidroja Saeimas deputāts Andrejs Judins. Diskusiju vadīja Saeimas deputāte Inese Lībiņa-Egnere un tajā piedalījās Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne, Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, Valsts prezidenta nacionālās drošības padomnieks Jānis Maizītis, Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors Arvīds Kalniņš, zvērināts advokāts Indulis Balmaks un Ārvalstu investoru padomes Tiesu efektivitātes darba grupas vadītājs Māris Vainovskis.

Diskusiju par slimību kā aizbildinājumu tiesas sēžu kavēšanai sāka Saeimas deputāte Lolita Čigāne. Eksperti runāja arī par jauniem pasākumiem, lai novērstu nepamatotu tiesas sēžu atlikšanu. Šo diskusiju vadīja tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš, un tematu apsprieda Saeimas deputāti Aleksejs Loskutovs un Ainars Latkovskis, Veselības ministres padomniece juridiskajos jautājumos Inese Kalniņa, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes loceklis Aigars Pētersons, bijusī Ministru kabineta pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Inga Reine, Rīgas apgabaltiesas tiesnesis Juris Stukāns, Ģenerālprokuratūras Darbības analīzes un vadības departamenta Metodikas nodaļas prokurore Sandra Kerno. Konferences noslēgumā klātesošos uzrunāja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.


Konferences programma

A.Judina konferences prezentācija

L.Čigānes konferences prezentācija

Prezentācija

Video ieraksts

Foto


Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde