Saeimā varēs aplūkot Satversmes 90.gadadienai veltītu izstādi

(14.02.2012.)

Saeimas nama Balsošanas zālē trešdien, 15.februārī, par godu Latvijas konstitūcijas pieņemšanas 90.gadadienai tiks atklāta tematiska izstāde „Latvijas Republikas Satversmei – 90”.

Izstādi atklās Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un Saeimas Prezidija locekļi. Svinīgajā pasākumā aicināti piedalīties arī Ēnu dienas Saeimā dalībnieki.

Izstādē atspoguļots Satversmes tapšanas process un Satversmes turpmākā attīstība mūsu valstij svarīgos brīžos. Tāpat izstādē būs aplūkojams hronoloģisks Satversmes vēsturiskās attīstības pārskats kopš tās izstrādāšanas pirmsākumiem līdz pēdējiem grozījumiem, kas veikti 2009.gada aprīlī.

Ekspozīciju veido vēsturiskas fotogrāfijas un grāmatas, kā arī citi materiāli no Saeimas bibliotēkas, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja un Latvijas Nacionālās bibliotēkas fondiem. Liela daļa no šiem materiāliem pēc izstādes slēgšanas interesentiem būs pieejami Saeimas bibliotēkā.

Latvijas Republikas pamatlikumu jeb Satversmi izstrādāja un pieņēma Satversmes sapulce 1922.gada 15.februārī tās priekšsēdētāja Jāņa Čakstes vadībā. Konstitūcija stājās spēkā 1922.gada 7.novembrī. Pēc 1934.gada 15.maija valsts apvērsuma Satversmes darbība tika apturēta, bet ne atcelta. 1941.gada 17.jūnijā Latvija tika okupēta un prettiesiski iekļauta PSRS sastāvā.

Satversmes atjaunošanas posms iesākās 1990.gada 4.maijā, kad Augstākā padome pieņēma deklarāciju „Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu”, nosakot, ka Latvijas valsts un tās Satversme savu darbību de iure nav pārtraukusi.

1991.gada 21.augustā Augstākā padome pieņēma konstitucionālo likumu „Par Latvijas Republikas valstisko statusu”, nosakot, ka mūsu valsts valstisko statusu nosaka 1922.gada 15.februāra Satversme. Tādējādi līdz ar Latvijas valstiskās suverenitātes pilnīgu atjaunošanu sākās ceļš uz pilnīgu Satversmes atjaunošanu.

Atjaunotā Satversme pilnā apjomā stājās spēkā 1993.gada 6.jūlijā, kad sanāca 5.Saeima, un kopumā tā grozīta vienpadsmit reizes – pēdējo reizi grozījumi Satversmē izdarīti 2009.gada 8.aprīlī, kad valsts pamatlikumā iekļauta iespēja vēlētājiem atsaukt Saeimu.

Apjomīgākos grozījumus Satversme piedzīvoja 1998.gada oktobrī, kad konstitūcija tika papildināta ar jaunu nodaļu par cilvēka pamattiesībām.

Izstādes atklāšana trešdien, 15.februārī, notiks Saeimas nama Balsošanas zālē, Jēkaba ielā 11, plkst.11.30.

Izstāde „Latvijas Republikas Satversmei – 90” Saeimas namā būs apskatāma līdz 29.februārim.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā