Saeima tradicionāli Ēnu dienā vērs durvis bērniem un jauniešiem

(14.02.2012.)

Saeima tradicionāli sniegs iespēju skolēniem un studentiem no visas Latvijas ielūkoties Saeimas deputātu un darbinieku ikdienā – trešdien, 15.februārī, Saeima vērs durvis jauniešiem Ēnu dienā.

Dalībai Ēnu dienā Saeimā pieteikušies vairāk nekā 250 skolēni un studenti. Ēnot Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu šogad vēlējās 50 jaunieši, no kuriem izvēlēti četri ar spēcīgāko motivāciju un interesi par Saeimas priekšsēdētājas darbu. Daudzi skolēni vēlējušies ēnot arī deputātus Valdi Zatleru, Raivi Dzintaru, Jāni Urbanoviču un Ingmāru Līdaku.

Ēnas trešdien būs ne tikai deputātiem, bet arī parlamenta darbiniekiem. Skolēni vēlas zināt, kāda ir Saeimas komisiju, Dokumentu nodaļas, Protokola nodaļas, Sabiedrisko attiecību biroja un tulku darba ikdiena, kā arī sekot Saeimas fotogrāfa darbam. Bērni un jaunieši vēlēšanos ēnot Saeimas deputātus un darbiniekus pieteikuma vēstulēs galvenokārt pamatoja ar interesi par politiku un likumu pieņemšanas procesu.

Ēnot Saeimā pieteikušies skolēni no visiem Latvijas reģioniem, tostarp Bērzaunes, Kazdangas, Vecpiebalgas, Skrīveriem, Ventspils, Daugavpils, Aglonas, Saulkrastiem, Jelgavas, Mežotnes, Rēzeknes, Cēsīm, Bauskas, Saldus, Lejasciema un Tīnūžiem. Jaunākā Saeimas ēna mācās 4.klasē.

Saeimas ēnām būs iespēja sekot Saeimas ikdienai – būt klāt parlamenta komisiju un frakciju sēdēs, kā arī iepazīties ar citiem deputātu ikdienas pienākumiem. Saeimas priekšsēdētāja un Prezidija locekļi ar savām ēnām piedalīsies izstādes „Latvijas Republikas Satversmei – 90” atklāšanā. Jaunieši varēs arī vērot Saeimas priekšsēdētājas tikšanos ar Austrijas vēstnieku – tradicionālo sasveicināšanos un fotografēšanos.

Visas ēnas plkst.13.00 sapulcēsies Saeimas sēžu zālē, kur varēs apsēsties deputātu krēslos un noklausīties Saeimas priekšsēdētājas stāstījumu par parlamenta darbu. Pēc tam sekos kopīga fotografēšanās Saeimas nama Lielajās marmora kāpnēs.

Saeimas priekšsēdētāja ar ēnu plkst.14.30 piedalīsies arī Ēnu dienas noslēguma preses konferencē Swedbank filiālē „Ķīpsala” Balasta dambī 1a.

Ēnu dienas dalībnieki visas dienas garumā Saeimas Apmeklētāju un informācijas centrā varēs skatīties video sižetus par Saeimu, kā arī pārbaudīt savas zināšanas par Saeimas funkcijām un vēsturi erudīcijas konkursā un laimēt pārsteiguma balvas.

Skolēniem un studentiem būs iespēja aplūkot arī parlamenta greznās reprezentācijas telpas – Balto zāli, Zaļo zāli, Viesu zāli un Dāvanu zāli.

Saeima kļūs par ēnu devēju ceturto gadu pēc kārtas. Ēnu dienā 2009.gadā Saeimu apmeklēja vairāk nekā 120, 2010.gadā vairāk nekā 200, bet 2011.gadā jau vairāk nekā 360 dažāda vecuma skolēnu no visas Latvijas. 2009.gadā Saeima tika atzīta par vienu no labākajiem ēnu devējiem.


Mediju ievērībai - Ēnu dienas pasākumi Saeimas namā

Visas dienas garumā........ „Ēnas” seko Saeimas deputātu un darbinieku ikdienai

11.30........ Izstādes „Latvijas Republikas Satversmei – 90” atklāšana
Balsošanas zālē, Jēkaba ielā 11, 2.stāvā

No 11.30........ Saeimas reprezentācijas telpu apskate – iespēja aplūkot Balto zāli, Viesu zāli, Zaļo zāli, kā arī Dāvanu zāli
Jēkaba ielā 11, 2. un 3.stāvā

12.30........ Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas tikšanās ar Austrijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Štefanu Pēringeru (Stefan Pehringer)
Baltajā zālē, Jēkaba ielā 11, 2.stāvā

13.00........ Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa iepazīstina Ēnu dienas dalībniekus ar Saeimas darbu
Saeimas sēžu zālē, Jēkaba ielā 11

13.30........ Deputātu, darbinieku un ēnu kopīga fotografēšanās Lielajās marmora kāpnēs
Lielajā vestibilā, Jēkaba ielā 11


Saeimas Preses dienests

 

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt