Āboltiņa: ikvienā valstī vissvarīgākais ir cilvēks

(03.02.2012.)
VideoGalerija

„Šajās dienās daudz runājam par mūsu valsts pamatiem, tādēļ īpaši gribu uzsvērt, ka ikvienā valstī vissvarīgākie ir tās cilvēki,” norādīja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, piektdien, 3.februārī, atklājot konferenci „Demogrāfija un reproduktīvā veselība. Risinājumi un nākotnes izaicinājumi”.

Solvita Āboltiņa norādīja, ka šīsdienas diskusija parlamentā ir apliecinājums Saeimas politiskajai vēlmei un gatavībai risināt jautājumus, kas saistīti ar demogrāfiskās situācijas uzlabošanu. Viņa īpaši uzsvēra, ka tikai kopīgiem spēkiem ir iespējams panākt pozitīvu rezultātu, tādēļ deputātiem ir svarīgi dzirdēt ekspertu viedokļus un piedāvātos risinājumus.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka mūsu pašu rokās ir radīt apstākļus, lai iedzīvotāji justos piederīgi mūsu valstij – lai cilvēkiem būtu iespēja iegūt labu izglītību, lai viņi vēlētos strādāt un dzīvot Latvijā, kā arī radīt un audzināt šeit savus bērnus.

Konferencē piedalījās deputāti, vairāk nekā 60 nevalstisko organizāciju pārstāvji, eksperti un citi interesenti, kuri tika iepazīstināti ar pētījuma „Latvijas iedzīvotāju reproduktīvā veselība” rezultātiem un iegūtajiem secinājumiem, kā arī diskutēja par aktuālajiem reproduktīvās veselības un demogrāfijas problēmjautājumiem.

Klātesošos uzrunāja arī veselības ministre Ingrīda Circene, kura akcentēja, ka dzimstības jautājums ietver paaudzes ciklu, tas ir komplekss jautājums, ko nevar risināt tikai vienas vecuma grupas ietvaros.

Konferences dalībnieku vidū bija arī demogrāfijas un reproduktīvās veselības jomu eksperti – biedrības „Papardes zieds” prezidente Dr.Dace Matule, demogrāfs Ilmārs Mežs, sociālantropologs Klāvs Sedlenieks, Pasaules Veselības organizācijas pārstāvniecības Latvijā prezidente Aiga Rūrāne un Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente Dace Rezeberga.

Konferencē klātesošos attālināti videoversijās uzrunāja arī vadošie Eiropas reproduktīvās veselības un demogrāfijas eksperti.

Konferenci rīkoja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa sadarbībā ar Latvijas Ģimenes plānošanas un seksuālās veselības asociāciju „Papardes zieds”.


Konferences programma

Pētījuma "Latvijas iedzīvotāju reproduktīvā veselība" rezultātu prezentācija

Priekšlikumi mātes un bērna veselības aprūpes uzlabošanai Latvijā

Videouzrunas

Pilns konferences video ieraksts

Videosižets

Fotogrāfijas


Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.



Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde