Saeimas deputāti diskutē par jauno kārtību profesionālās ievirzes izglītības programmu finansēšanā

(24.01.2012.)

Lai kopīgi diskutētu par valsts šī gada mērķdotācijas sadalījumu profesionālās ievirzes mūzikas, mākslas un deju skolām, to finansēšanas kārtību un Kultūras ministrijas konsultatīvās komisijas darbu, otrdien, 24.janvārī, Saeimā Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti tikās ar Kultūras ministrijas profesionālās ievirzes skolu pārstāvjiem.

Komisijas deputāti vēlējās noskaidrot, kāda ir situācija profesionālās ievirzes skolu finansējuma sadalē pēc grozījumiem Profesionālās izglītības likumā, un saistībā ar tiem pieņemtajiem atbilstošajiem Ministru kabineta noteikumiem.

Latvijā iedibinātā profesionālās ievirzes izglītība ir unikāla un neatņemama mūsu tautas garīgās izdzīvošanas sastāvdaļa, kuru nedrīkst izjaukt, sēdē uzsvēra komisijas priekšsēdētājas biedre Vineta Poriņa. Šīs sistēmas attīstība, cik vien labi tas ir iespējams esošā valsts budžeta ietvaros, ir jāsekmē, norādīja V.Poriņa.

Kā informēja Kultūras ministrijas valsts sekretāres vietnieks Uldis Lielpēters, 2012. gadā profesionālās ievirzes skolu kopējā finansējuma apjoms nav mainījies, bet ir mainīta finansējuma pārdales kārtība. No šī gada valsts vairs nepiedalās skolu administratīvo izdevumu finansēšanā, to uzticot katrai pašvaldībai. Valsts finansē tikai pedagogu algas. 2012. gadā atbilstoši likumā noteiktajiem kritērijiem tiks finansēts arī privātās profesionālās ievirzes izglītības programmu pedagogu darbs.

Komisijas deputāte Inguna Rībena (Vienotība) kritiski vērtēja jauno finansēšanas kārtību, kas bez papildus finansējuma piešķiršanas, rada apdraudējumu tradicionālajām pašvaldību mūzikas un mākslas skolām.

Savukārt Deputāts Vladimirs Reskājs (SC) uzsvēra, ka mākslas un mūzikas skolas ir viens no līdzekļiem, kā nepieļaut jauniešu aizplūšanu no reģioniem, tādējādi ir svarīgi rast papildu finansējumu šo skolu atbalstam.

Mūzikas un mākslas skolu pārstāvji uzsvēra, ka jaunā finansējuma pārdales kārtība uzlabojumus profesionālās ievirzes skolu pašreizējā situācijā neradīs bez lielāka finansējuma profesionālās izglītības nozarei vai pašvaldībām, kurām jāpiedalās šo skolu finansēšanā. Skolu un pedagogu asociāciju pārstāvji arī izrādīja izpratni par to, ka ar esošo valsts budžetu nav iespējas jūtami uzlabot programmu finansējumu.

Sēdes nobeigumā V. Poriņa aicināja deputātus 27. janvārī piedalīties forumā „Mūzikas izglītība, mūzikas nozare. Nākotnes vīzijas.”, kā arī - foruma dalībniekiem sagatavot ieteikumus Kultūras ministrijai un Saeimas komisijai profesionālās ievirzes programmu turpmākam profesionālās ievirzes skolu atbalstam. Sēdes dalībnieki vienojās aptuveni pēc pusotra mēneša turpināt diskusijas Saeimas komisijā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt