Saeimas deputāti pārrunā Sporta muzeja darbību un aktualitātes

(06.12.2011.)

Saeimas Sporta apakškomisijas deputāti otrdien, 6.decembrī, apmeklēja Latvijas Sporta muzeju, lai pārrunātu muzeja darbību un spriestu par tā lomu sporta kultūrizglītības īstenošanā.

„Sporta muzejs dara nozīmīgu darbu, saglabājot un pētot mūsu sporta kustības vēsturi un šos sasniegumus popularizējot plašākai sabiedrībai,” akcentē apakškomisijas priekšsēdētājs Ivans Klementjevs. Viņš norāda, ka apakškomisija aicinās Izglītības un zinātnes ministriju rast finansējumu, lai muzeja darbinieki varētu piedalīties kāda starptautiskā seminārā vai apmeklēt līdzīgus muzejus ārvalstīs. „Tas kolektīvam dotu impulsu un iedvesmu Sporta muzeju padarīt vēl krāšņāku un interesantāku,” uzsver I.Klementjevs.

Muzejam šis bijis darbīgs gads, jo pat samazināta finansējuma apstākļos apmeklētāju apskatei sagatavotas vairākas izstādes, raksturoja Latvijas Sporta muzeja direktora pienākumu izpildītāja Rita Apine. Aizvien lielāka uzmanība tiek pievērsta ceļojošām izstādēm, par kurām interesi izrāda gan Rīgas, gan tālāku reģionu skolas, kā arī kultūras iestādes un pat uzņēmumi.

Lai arī tradicionālo ekskursiju skaits muzejā ir krities, taču muzeja kolektīvs aktīvāk organizē dažādus pasākumus un īpaši liela interese par muzeja apmeklēšanu ir Rīgas svētku un Muzeja nakts ietvaros, kad viena vakara ietvaros ekspozīciju apskata vairāk nekā trīs tūkstoši viesu, noskaidroja deputāti.

Ar Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta departamenta pārstāvi Andu Mičuli spriežot par muzeja tālāko darbību, tika pārrunātas iespējas tam mainīt statusu no valsts aģentūras uz valsts iestādi. Tas atvieglotu muzeja darbību un mazinātu spiedienu gūt pašu ieņēmumus, kas nav tā primārā funkcija. A.Mičule apliecināja, ka departamenta ietvaros par to tiek domāts un nākamā gada sākumā, iespējams, tiks rosināta statusa maiņa.

I.Klementjevs pauda nostāju, ka lielāks ieguldījums vēsturisko sporta sasniegumu popularizēšanā jādod arī Latvijas Olimpiskajai komitejai, piemēram, olimpiskajos centros izstādot informāciju par konkrētā reģiona sportistiem, kas guvuši panākumus olimpiskajās spēlēs.

Muzeja kā valsts iestādes vēsture aizsākās 1990.gadā, un tā pamatā ir Voldemāra Šmidberga kolekcija, kas tapusi laika periodā no cariskās Krievijas līdz pagājušā gadsimta 40.-tajiem gadiem, deputātiem stāstīja R.Apine.

Foto no apakškomisijas sēdēs Latvijas Sporta muzejā: https://www.flickr.com/photos/saeima/6465316059/in/photostream
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt