Izglītības komisija turpinās darbu pie zinātniskās darbības regulējuma

(01.11.2011.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija strādās pie grozījumiem Zinātniskās darbības likumā, kas paredz uzlabot zinātnisko institūciju tiesisko regulējumu. Par to otrdien, 1.novembrī, deputāti vienojās, skatot 10.Saeimā nepabeigtos likumprojektus, kuru izskatīšanu var turpināt 11.Saeima.

Plānots, ka grozījumi Zinātniskās darbības likumā sakārtos valsts finansēto zinātnisko izgudrojumu reģistrēšanas un patentēšanas kārtību, sekmējot arī izgudrotāju iespējas un interesi patentēt savus izgudrojumus. Tāpat paredzēts efektivizēt izgudrojumu tiesisko aizsardzību, komercializāciju un zināšanu pārnesi, radot priekšnoteikumus privātpersonu investīciju pieaugumam un pilnveidot tiesisko regulējumu attiecībā uz zinātnisko institūciju juridisko statusu.

Tāpat komisijas deputāti šodien vienojās tālākai izskatīšanai virzīt grozījumus Izglītības likumā. Ar šīm likuma izmaiņām plānots noteikt kārtību, kādā izglītības iestādes reģistrējamas Izglītības iestāžu reģistrā un noteikt, ka visi izglītības iestādēs un privātpraksēs strādājošie pedagogi tiek reģistrēti Pedagogu reģistrā un ka šis reģistrs ir Valsts izglītības informācijas sistēmas sastāvdaļa. Tāpat likumā paredzēts noteikt, ka līdz 2014.gadam apstiprināšanai Saeimā jāsniedz izglītības attīstības pamatnostādnes turpmākajiem septiņiem gadiem.

Komisijas deputāti ar nozares ekspertiem pārrunāja arī iespējamo Augstākās izglītības likumprojekta tālāko virzību. Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvji norādīja, ka likumprojekts zaudējis aktualitāti, jo nepieciešamākās izmaiņas jau iestrādātas Augstskolu likumā. Savukārt Saeimas Juridiskā biroja pārstāve norādīja uz šī likumprojekta zemo juridisko kvalitāti. Komisija vienojās lēmumu, vai 11.Saeimā pārņemt Augstākās izglītības likumprojektu, pieņemt pēc pāris nedēļām, tādējādi dodot laiku jaunievēlētajiem deputātiem detalizēti iepazīties ar situāciju.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli, ja iepriekšējā Saeima savu pilnvaru laikā nav pabeigusi likumprojekta izskatīšanu, bet tas izskatīts vienā vai divos lasījumos, nākamā Saeima pēc Valsts prezidenta, Ministru kabineta, Saeimas komisijas vai ne mazāk kā piecu deputātu priekšlikuma savā pirmajā sesijā lemj, vai likumprojekta izskatīšana ir turpināma. Ja Saeima nolemj turpināt šāda likumprojekta izskatīšanu, tas tiek uzskatīts par pieņemtu pirmajā lasījumā.

11.Saeima varēs lemt par 67 likumprojektiem, kuru izskatīšana iepriekšējā parlamenta sasaukumā nav pabeigta.

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt