Āboltiņu ar atkārtotu ievēlēšanu Saeimas priekšsēdētājas amatā sveic Eiropas un Āzijas valstu kolēģi

(28.10.2011.)

11.Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa saņēmusi apsveikumus no Vācijas, Čehijas, Horvātijas, Japānas, Dienvidkorejas, Ķīnas un Kazahstānas parlamentu priekšsēdētājiem, kas sveic ar atkārtotu ievēlēšanu Saeimas priekšsēdētājas amatā.

Apsveikums saņemts no Vācijas Bundestāga prezidenta Norberta Lamerta (Norbert Lammert). Atsaucoties uz šī gada pavasarī notikušo S.Āboltiņas vizīti Vācijas parlamentā, Bundestāga prezidents pauž gandarījumu par iespēju turpināt sekmīgi iesākto parlamentāro sadarbību. Izaicinājumi, ar kuriem patlaban saskaras Eiropa, prasa īpaši aktīvu parlamentāro sadarbību, teikts N.Lamerta apsveikumā.

Čehijas Republikas parlamenta Senāta priekšsēdētāja Milana Šteha (Milan Štěch) apsveikumā S.Āboltiņai novēlētas sekmes, pildot Saeimas priekšsēdētājas amata pienākumus. M.Štehs pauž pārliecību, ka Latvijas un Čehijas parlamentārie kontakti arī nākotnē turpinās attīstīties.

Savukārt Horvātijas parlamenta priekšsēdētājs Luka Bebičs (Luka Bebič) izsaka gandarījumu par iespēju turpināt līdzšinējo sekmīgo parlamentāro sadarbību, kas sniedz ieguldījumu abu valstu attiecību veidošanā.  

S.Āboltiņa saņēmusi apsveikumu arī no Japānas parlamenta Pārstāvju palātas priekšsēdētāja Nišioka Takeo (Nishioka Takeo). Tajā pausta cerība, ka Latvijas un Japānas attiecības uzplauks, pateicoties arī abu valstu parlamentārajiem kontaktiem. Tāpat Japānas parlamenta priekšsēdētājs vēstulē augstu novērtē Latvijas sniegto atbalstu Japānai laikā, kad to skāra postošā zemestrīce.

Korejas Republikas Nacionālās Asamblejas priekšsēdētājs Parks Hitē (Park Hee Tae), atsaucot atmiņā savu oficiālo vizīti Latvijā šī gada jūlijā, pateicas par laipno uzņemšanu Latvijā un atzīst, ka par mūsu valsti viņam palikušas spilgtas un patīkamas atmiņas.

Savukārt Ķīnas Tautas Republikas Visķīnas Nacionālā tautas kongresa priekšsēdētājs Vu Banguo (Wu Bangguo) savā apsveikumā pauž gandarījumu par iespēju turpināt parlamentāro sadarbību ar Saeimu. Pēdējo gadu laikā Ķīnas un Latvijas divpusējās attiecības turpinājušas vienmērīgi attīstīties, un to veidošanā nozīmīga loma bijusi arī abu valstu parlamentāriešu kontaktiem, teikts apsveikumā.

Arī Kazahstānas parlamenta Senāta priekšsēdētāja Kairata Mami (Kairat Mami) apsveikumā akcentēta parlamentāro kontaktu nozīme abu valstu divpusējo attiecību veidošanā. Kazahstānas parlaments velta lielu uzmanību sadarbības veicināšanai starp abu valstu likumdevējiem, kas, neapšaubāmi, stiprinās arī divpusējās attiecības, pausts apsveikumā.

Apsveikumus ar stāšanos 11.Saeimas priekšsēdētājas amatā S.Āboltiņa jau iepriekš saņēmusi arī no Lietuvas parlamenta priekšsēdētājas Irenas Degutienes (Irena Degutienė), Igaunijas parlamenta priekšsēdētājas Enes Ergmas (Ene Ergma), Francijas Nacionālās Asamblejas prezidenta Bernāra Akuajē (Bernard Accoyer), kā arī citām amatpersonām, diplomātiskajām pārstāvniecībām un Latvijas tradicionālo kristīgo konfesiju vadītājiem.

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt