Saeima maina tiesisko regulējumu augu aizsardzības jomā

(13.10.2011.)

Saeima ceturtdien, 13.oktobrī, galīgajā lasījumā kā steidzamus atbalstīja grozījumus Augu aizsardzības likumā. Ar izmaiņām likumā tiek noteiktas fizisko un juridisko personu tiesības un pienākumi augu aizsardzības līdzekļu lietošanas jomā, ieviesta augu aizsardzības līdzekļu lietošanas iekārtu testēšana un izveidota apmācības sistēma par augu aizsardzības jautājumiem.

Grozījumi nepieciešami, jo mainoties Eiropas Savienības regulējumam, būtiski mainās augu aizsardzības līdzekļu reģistrācijas sistēma Eiropas Savienības dalībvalstīs. Turpmāk augu aizsardzības līdzekļus nevajadzēs reģistrēt katrā Ziemeļu zonas dalībvalstī, to varēs izdarīt vienā no šīm valstīm - Lietuvā, Latvijā, Igaunijā, Dānijā, Somijā vai Zviedrijā. Latvijā šī procesa vadlīnijas noteiks Zemkopības ministrija.

Augu aizsardzības līdzekļus izplatītāju pienākumi un tiesības jau pašlaik ir skaidras un būtiski nemainās. Taču likumā tiek paredzētas obligātas apmācības personām, kas tieši vai netieši saistītas ar augu aizsardzības līdzekļu lietošanu. Tāpēc nepieciešams definēt vairākas lietotāju grupas. Katrai grupai būs atšķirīgas prasības, ko regulēs Ministru kabineta noteikumi.

Likumā noteikto augu aizsardzības līdzekļu lietotāju apmācību varēs veikt juridiskās personas, kas saņēmušas Valsts augu aizsardzības dienesta atļauju. Augu aizsardzības līdzekļu izplatītājam būs jānodrošina, ka tirdzniecības vietā ir pārdevējs, kurš ieguvis attiecīgu apliecību. Šī likuma norma stāsies spēkā 2013.gada 1.janvārī.

Likums nosaka, ka Valsts augu aizsardzības dienesta uzdevums ir veikt uzraudzību un kontroli pār augu aizsardzības līdzekļu laišanu tirgū, lietošanu, izvešanu, uzglabāšanu un transportēšanu. Rodoties kaitīgo organismu izplatīšanas riskam, dienesta direktors ir tiesīgs noteikt nepieciešamos fitosanitāros pasākumus. Lēmums par pasākumiem jāpublicē laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Augu aizsardzības līdzekļus iedalīs trīs klasēs. Pirmās un otrās klases līdzekļus atļauts lietot profesionālam augu aizsardzības līdzekļu lietotājam, augu aizsardzības līdzekļu lietošanas operatoram vai augu aizsardzības konsultantam. Savukārt šos līdzekļus iegādāties varēs tikai profesionālie lietotāji vai konsultanti. Savukārt trešās klases līdzekļus iegādāties un lietot drīkstēs visas personas.

Ar likuma izmaiņām tiek ieviests pienākums testēt augu aizsardzības līdzekļu lietošanas iekārtas. Iekārtas būs jāpārbauda reizi trijos gados, savukārt jaunu iekārtu pārbaudi veiks pēc pieciem gadiem no iegādes brīža. Augu aizsardzības līdzekļu lietošanas iekārtu izmantošanas un testēšanas uzraudzību veiks Valsts augu aizsardzības dienests. Līdz 2016.gada 26.novembrim iekārtas jāpārbauda vismaz vienu reizi, un līdz 2020.gadam starplaiks starp pārbaudēm nedrīkstēs pārsniegt piecus gadus.

Likumā iestrādāts deleģējums Ministru kabinetam izdot noteikumus par references laboratorijas funkcijām un pienākumiem, kā arī kārtību, kādā tā atzīst citas laboratorijas tiesības veikt karantīnas un augiem sevišķi bīstamo organismu diagnosticēšanu.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā