Saeimas apakškomisija aicina jauniešu organizācijas sakārtot dokumentāciju, pretendējot uz valsts finansējumu

(20.09.2011.)

Saeimas Bērnu un jaunatnes lietu apakškomisijas deputāti otrdien, 20.septembrī, iepazīstoties ar situāciju valsts finansējuma piešķiršanā jaunatnes organizācijām, aicināja jauniešu biedrības, pretendējot uz valsts finansējumu, aktīvi strādāt pie savu statūtu pilnveidošanas. 

„Šodienas sēdē uzklausījām gan atbildīgās ministrijas, gan jauniešu organizāciju viedokļus un secinājām, ka galvenais šķērslis valsts finansējuma iegūšanai ir nepilnības jaunatnes biedrību dokumentācijā,” uzsver Saeimas Bērnu un jaunatnes lietu apakškomisijas priekšsēdētāja Dace Reinika un aicina jaunatnes organizācijas sakārtot savu biedrību statūtus atbilstoši Jaunatnes likuma prasībām, kas ļautu iegūt attiecīgu statusu un pretendēt uz valsts atbalstu.

Apakškomisijas deputāts Andris Bērziņš (ZZS/Zemgale) sēdē uzsvēra, ka „prasības attiecīgā statusa iegūšanai Jaunatnes likumā tika iestrādātas tieši pēc pašu jauniešu nevalstisko organizāciju priekšlikuma un joprojām nav skaidrs, kas traucē precizēt savus statūtus”.

Patlaban neviena jauniešu organizācija nav ieguvusi atbilstošo statusu, bet deviņām biedrībām, kas izteikušas vēlmi to iegūt, dota iespēja novērst statūtos konstatētās nepilnības, deputātus informēja Izglītības un zinātnes ministrijas jaunatnes politikas nodaļas vadītāja Diāna Sīmansone.

Kā galvenos trūkumus statūtos ministrijas pārstāve minēja to, ka biedrību valdēs nav paredzēta jauniešu pārstāvniecība, tāpat nav noteikti biedrības mērķi un uzdevumi un jauniešu līdzdalības kārtība, kā arī biedrības darbība nav orientēta uz jauniešiem. 

Biedrības, kurām ir jaunatnes organizācijas statuss, var saņemt valsts budžeta finansējumu organizācijas administratīvajam atbalstam un atbalstam dalībai atklātos projektu konkursos, taču patlaban valsts budžeta finansējumu 2012.gadam jauniešu atbalstam nav iespējams plānot, jo neviena organizācija, kas veic darbu ar jaunatni, līdz šim nav ieguvusi attiecīgo statusu. 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā