Saeimas komisija: partijas dibināšana būs jāapliecina zvērinātam notāram

(02.03.2011.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti trešdien, 2.martā, konceptuāli atbalstīja grozījumus Politisko partiju likumā, kas paredz, ka partijas dibinātāju sapulces norisi apliecina zvērināts notārs.

Piedāvātās izmaiņas paredz, ka turpmāk partijas dibinātāju sēdes protokolu rakstīs zvērināts notārs, tajā norādot dibinātāju skaitu un visu nepieciešamo informāciju par dibinātājiem, kā arī lēmumu par partijas dibināšanu un citus sapulcē pieņemtos lēmumus. Sēdes protokols būs jāparaksta ne tikai sapulces priekšsēdētājam, bet arī notāram.

Deputāti diskusijā ar ekspertiem šodien apsprieda piedāvāto ierosinājumu un citus jautājumus, kas saistīti ar politisko partiju darbību, un nolēma tos padziļināti skatīt likumprojekta otrajā lasījumā. Piemēram, komisijas sekretāre Lolita Čigāne interesējās, vai jaunā prasība par notāra klātbūtni nebūs jauns administratīvais slogs partijām un vai tas neierobežos personu biedrošanās brīvību.

Izmaiņas likumā nepieciešamas, lai novērstu situāciju, ka partijas dibināšanas sapulcē piedalās nepietiekams dibinātāju skaits, kā arī personas, kas nevar būt par dibinātājiem. Praksē nereti sastopami gadījumi, kad pēc dibināšanas sapulces tiek meklēti iztrūkstošie pilngadīgie pilsoņi, kuri sapulcē nav piedalījušies, bet kuru paraksti nepieciešami, lai varētu reģistrēt partiju. To izmanto ekstrēmi un radikāli tendētas personas, kas savu mērķu sasniegšanai dibina gan biedrības, gan politiskās partijas, komisijas sēdē deputātus šodien informēja Drošības policijas pārstāvis Edgars Bredrihs.

Tāpat likumprojekts paredz pastiprināt partiju kontroles mehānismu, nosakot, ka visām politiskajām partijām Uzņēmumu reģistrā ir jāiesniedz partiju biedru reģistrs. Tas nepieciešams, lai pārliecinātos par partijas atbilstību likuma prasībām. Patlaban jāinformē tikai par kopējo partijas biedru skaitu un pilsonību. Vairākos gadījumos personas, kuras nevar nodibināt savu partiju, atrod jau reģistrētu partiju, kas reālu darbību neveic, un, vienojoties ar esošajiem partijas vadītājiem, iestājas tajā un pārņem partijas vadību, liecina Drošības policijas informācija.  
 
Par likumprojektu „Grozījumi Politisko partiju likumā” trijos lasījumos vēl jālemj Saeimai.



Saeimas Preses dienests

 

Piektdien, 29.martā