Ingrīda Circene: demonstrantu apcietināšana Baltkrievijā ir klajš cilvēktiesību pārkāpums

(02.02.2011.)

Baltkrievijas demonstrantu apcietināšana politisku iemeslu dēļ ir klajš cilvēktiesību pārkāpums, un šie politieslodzītie pēc iespējas ātri būtu atbrīvojami, pauda Eiropas Padomes Parlamentārās Asamblejas (EPPA) Latvijas delegācijas vadītāja Ingrīda Circene, piedaloties EPPA plenārsesijas 2.ārkārtas aktuālajās debatēs Strasbūrā (Francija).

Savā uzrunā par situāciju Baltkrievijā deputāte uzsvēra, ka Latvija neatbalsta izolācijas politiku, tādēļ ir nepieciešams veicināt vīzu režīma atvieglošanu Baltkrievijas iedzīvotājiem, vienlaicīgi ierobežojot atbildīgo politiķu ieceļošanas iespējas Eiropas Savienībā. Turklāt viņa aicināja Baltkrieviju uz demokratizāciju, ratificēt Eiropas Padomes konvencijas un iekļauties Eiropas Padomes sastāvā.

Savukārt, diskutējot par demokrātiskumu un plašsaziņas līdzekļu brīvību Ungārijā, deputāte norādīja, ka Ungārijas valdība sarunās ar Eiropas Komisiju ir piekritusi veikt nepieciešamos labojumus mediju likumā, kā arī konstitūcijas jautājumos ņemt vērā Venēcijas komisijas ekspertu slēdzienu, tādēļ Latvijai pašlaik nav pamata uzskatīt, ka demokrātija Ungārijā ir apdraudēta.

EPPA ir viena no Eiropas Padomes lielākajām un redzamākajām institūcijām, kurā uz sesijām regulāri pulcējas Eiropas Padomes dalībvalstu parlamentārieši. 1949.gadā dibinātā Eiropas Padome šobrīd apvieno 47 Eiropas valstis. Padomes mērķis ir aizsargāt cilvēktiesības, parlamentāro demokrātiju un tiesiskumu, panākt dalībvalstu sociālo un tiesisko standartu vienotību, veicināt izpratni par Eiropas identitāti, tās vērtībām, aptverot dažādu Eiropas tautu kultūras. Latvija par Eiropas Padomes dalībvalsti kļuva 1995.gadā.

 

Saeimas Preses dienests

 

Piektdien, 29.martā