Ārlietu eksperti atzinīgi vērtē Saeimā gaidāmās ārlietu debates

(26.01.2011.)

Dienu pirms 27.janvārī Saeimā plānotajām ārlietu debatēm uz sarunu ar Saeimas deputātiem aicinātie ārlietu eksperti atzinīgi vērtēja Saeimas lēmumu rīkot regulāras debates par Latvijas ārpolitiku, kā arī iniciatīvu šajā jautājumā uzklausīt ārlietu pētnieku viedokli. Saeimas Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas deputāti šodien tikās ar politologiem, bijušajiem ārlietu ministriem un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem.

Eksperti pozitīvi vērtēja parlamenta lomas pieaugumu Latvijas ārpolitikas veidošanā, un pauda cerību, ka Saeimas ārlietu debates kļūs par nozīmīgu posmu mūsu valsts ārlietu prioritāšu formulēšanā.

Vienlaikus vairums ārpolitikas ekspertu atzina, ka Ārlietu ministrijas sagatavotais ziņojums par valsts ārpolitiku un Eiropas Savienības jautājumiem ir pārāk nekonkrēts. Tajā labi izklāstīts līdz šim paveiktais ārlietu jomā, tomēr trūkstot skaidras nākotnes vīzijas. Tāpat eksperti pauda cerību, ka Saeimā pārstāvētās politiskās partijas gaidāmajās ārlietu debatēs izklāstīs savu politisko nostāju pret dažādiem būtiskiem ārlietu dienaskārtības jautājumiem.

„Debates būtu laba iespēja deputātiem kāpt tribīnē un aizstāvēt savu partiju ārpolitikas nostādnes, skaidrot, kāda ir partiju nostāja pret Baltkrieviju, Eiropas Savienības paplašināšanos,” teica politologs Ivars Ījabs. Arī politologs Toms Rostoks pauda cerību, ka rītdienas debatēs izskanēs Saeimas frakciju viedoklis par Latvijas karavīru dalību misijā Afganistānā, attiecībām ar Baltkrieviju un citiem būtiskiem jautājumiem.

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš pēc diskusijas pateicās par vērtīgo viedokļu apmaiņu ar ārlietu ekspertiem. „Manuprāt, bija tiešām būtiski vēl pirms rītdienas debatēm uzklausīt ārlietu jomas ekspertus. Esam ieinteresēti arī turpmāk ar šiem ekspertiem tikties līdzīgā diskusiju formātā,” sacīja O.Kalniņš.

Saeimas komisiju kopsēdē piedalījās ārlietu eksperti Žaneta Ozoliņa, Kārlis Daukšts, Toms Rostoks, Ivars Ījabs, Jānis Tomels, Nils Muižnieks, Daina Bleiere, Ainārs Lerhis, Toms Baumanis, Edijs Bošs, Andris Gobiņš, kā arī bijušie ārlietu ministri Jānis Jurkāns, Georgs Andrejevs un bijušais premjerministrs, 9.Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā