Saeimas apakškomisija: jauniešu veselību nevar uzlabot tikai ar veselības izglītību

(25.01.2011.)

Saeimas Bērnu un jaunatnes lietu apakškomisijas deputāti otrdien, 25.janvārī, uzsvēra izglītojošo pasākumu lomu, risinot jauniešu veselības problēmas, taču vienlaikus aicināja tās risināt kompleksi, ne tikai ar veselības izglītības pasākumiem vien.

Apakškomisijas deputāti uzklausīja Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) un biedrības „Papardes zieds” pārstāvjus par pētījumu par jauniešu veselības problēmām. „Pētījumā izklāstītā informācija neiepriecina: pieaug smēķējošu un alkoholu lietojošu jauniešu skaits, fiziskā aktivitāte ir nepietiekama, jauniešiem ir liekā svara un aptaukošanās problēmas,” konstatē apakškomisijas vadītāja Dace Reinika.

Deputātei piekrīt RSU Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras lektore Anda Karnīte: „Latvijas jauniešu dzīvesveids uz citu Eiropas valstu fona ir kritisks.” Viņa konstatēja, ka jaunieši piekopj neveselīgu dzīvesveidu, turklāt ir salīdzinoši augsts pašnāvības gadījumu līmenis. Eksperte prognozēja, ka alkoholu lietojošu un smēķējošu meiteņu, tostarp arī dzemdētāju, īpatsvara pieaugums nākotnē var negatīvi ietekmēt demogrāfisko un sabiedrības veselības situāciju. 

„Jaunieši ir valsts nākotnes potenciāls, tādēļ viņu veselības problēmu jautājumi jārisina organizācijām apvienojot spēkus,” pauda D.Reinika. Deputāti ierosināja biežāk iesaistīt jauniešus brīvprātīgajā darbā un mudināt viņus vienaudžiem stāstīt par veselīgu dzīvesveidu. Apakškomisija aicināja biedrību „Papardes zieds” izsvērt iespējamos veidus, kā uzlabot esošo situāciju, un nepieciešamības gadījumā atkārtoti vērsties Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Bērnu un jaunatnes lietu apakškomisijā ar konkrētiem priekšlikumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā