Saeimas komisija: Valsts kancelejas veiktais funkciju audits ir teorētisks

(19.01.2011.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti trešdien, 19.janvārī, vērtējot Valsts kancelejas (VK) audita rezultātus par administratīvā sloga samazināšanu un procedūru vienkāršošanu izglītības sistēmā un uzņēmējdarbībā, secināja, ka izvērtējums ir teorētisks un konkrētu risinājumu ieviešana dzīvē nav saskatāma.   

„Valsts kanceleja ir pētījusi sīki un smalki un teorētiski identificējusi veselu virkni pasākumu situācijas uzlabošanai. Taču deputāti šodien neguva pārliecību par to, ka šis izvērtējums palīdzēs mazināt administratīvos šķēršļus un vienkāršot administratīvās procedūras,” pauda Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētāja biedrs Sergejs Dolgopolovs.

Apspriežot VK ieteikumus izglītības iestāžu uzraudzības un kontroles pasākumu samazināšanai, deputāte Rasma Kārkliņa (Vienotība) pauda neizpratni par kūtru elektroniskā pasta izmantošanu informācijas apmaiņā starp valsts institūcijām un izglītības iestādēm. „Kādas ir problēmas, un kāpēc to nevar ieviest? Tas ir elementāras pārvaldības jautājums,” uzsvēra deputāte.

Deputāts Dzintars Ābiķis (Vienotība) rosināja pārskatīt izglītības iestāžu akreditācijas kārtību, jo patlaban tas esot formāls process. „Skolas varētu akreditēt uz ilgāku periodu, un tas arī ļautu ietaupīt resursus, ko tērē neskaitāmu dokumentu sagatavošanai.” Savukārt S.Dolgopolovs akcentēja, ka „izglītības iestāžu vērtēšanā reāls kritērijs ir eksāmenu rezultāti, kas liecina par skolas kvalitatīvajiem rādītājiem un atbilstību standartiem, nevis formālas pārbaudes”.

Komisijas sēdē Valsts kancelejas pārstāve Rudīte Osvalde deputātus informēja par pagājušajā gadā veiktā funkciju izvērtējuma rezultātiem un atzina, ka ieteikumu ieviešana ieilgst, jo katram pasākumam jāizstrādā normatīvais regulējums un tas jāsaskaņo attiecīgajās institūcijās, kā arī jāizskata valdībā. 

„Auditā ir daudz pētīts un identificētas problēmas, un to visu mēs jau zinām. Bet nav skaidrs, kas tad reāli ir ieviests dzīvē. Arī saskaņošanas procedūra ir pārāk ilga, tāpēc ir steidzami jādomā, kā šos procesus virzīt ātrāk,” pauda deputāte R.Kārkliņa.

Valsts kancelejas pārstāvji ir laipni aicināti nākt uz komisiju un stāstīt, kas reāli ir izdarīts, noslēdzot komisijas sēdi, sacīja S.Dolgopolovs.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt