Izglītības komisija interesējas par finansējuma pieejamību zinātnei

(07.12.2010.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti otrdien, 7.decembrī, pārrunāja aktualitātes zinātnes jomā un Eiropas Savienības (ES) fondu finansējuma pieejamību.

Deputāti noskaidroja, ka 2011.gadā pētniecībai un attīstībai paredzēts finansējuma pieaugums vairāk nekā divas reizes, jo būs pieejami vairāk nekā 54 miljoni latu no ES fondu naudas.

Lai veicinātu zinātnisko institūciju sadarbību un sekmētu Latvijas tautsaimniecības prioritāro nozaru attīstību, nākamgad plānots izveidot deviņus valsts nozīmes pētniecības centrus. Šādiem centriem būs pieejami ievērojami ES fondu līdzekļi iekārtu iegādei un infrastruktūras sakārtošanai. Centri tiks veidoti dažādās jomās, tostarp mežu, biomedicīnas, pārtikas tehnoloģiju, latviešu valodas un vēstures, enerģijas un vides resursu sfērās.

„Latvijas zinātnes kontekstā īpaša loma ir humanitārajām zinātnēm, jo tās ļauj izprast mūsu vietu pasaulē. Tieši šīs zinātnes pēta identitāti, valodu un kultūras mantojumu,” uzsvēra komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete. „Identitātes elementu nostiprināšana ir viena no nacionālas valsts funkcijām, un šīs funkcijas īstenošana nav iespējama bez zinātniskas izpētes un atbilstoša finansējuma.”

Patlaban finansējums pētniecībai un attīstībai Latvijā joprojām ir viens no zemākajiem ES. Šodienas sēdē deputāti noskaidroja, ka augstāko rādītāju – 0,7 procentus no iekšzemes kopprodukta (IKP) - tas sasniedza 2006.gadā. Savukārt 2010.gadā finansējums šai jomai varētu būt vien 0,35 procenti no IKP.

Deputāti noskaidroja, lai sasniegtu ES izvirzīto mērķi, ka 2015.gadā dalībvalstīm zinātnei jāatvēl vismaz viens procents no IKP, nākamo gadu laikā finansējums pētniecībai un attīstībai būtiski jāpalielina.

Trešdien, 8.decembrī, Izglītības, kultūras un zinātnes komisija turpinās izskatīt zinātnes jomas aktualitātes. Uz rītdienas sēdi komisijas deputāti aicinājuši Austrālijas Monaša universitātes profesoru Kārli Grosu, lai pārrunātu starptautisko datu bāžu pieejamību Latvijas zinātniekiem.

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt