Frakciju viedokļi 2024. gada 11. janvārī

(11.01.2024.)

 

Frakciju viedokļi

2024. gada 11. janvārī

 

Vadītāja. Sveicināti, cienījamie radioklausītāji! Ir noslēgusies pirmā Saeimas ziemas sesijas sēde, un jūs klausāties raidījumu “Frakciju viedokļi”. Tajā deputāti pastāstīs jums par sēdē skatītajiem jautājumiem, pieņemtajiem lēmumiem un citām aktualitātēm.

Pirmajam šodien vārds frakcijas LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ deputātam Edmundam Zivtiņam. Lūdzu!

 

E. Zivtiņš (LPV).

Labdien, cienījamie radioklausītāji! Gribu novēlēt visiem laimīgu šo gadu.

Neraugoties uz to, ka šodien mēs ātri visu pabeidzām, tika izskatīti daudzi jautājumi, bet ne par tiem es gribu šodien runāt. Es gribu paskatīties uz to, ko esam izdarījuši pagājušajā gadā, un uz to, ar ko būs jāsaskaras šajā gadā. Proti, vakar komisijas sēdē ģenerālprokurors norādīja, ka šobrīd Latvijā ir tikai 1,5 miljoni iedzīvotāju, reālo iedzīvotāju. Joprojām referenduma slieksnis, lai notiktu referendums, lai varētu savākt parakstus, lai cilvēki varētu izteikt viedokli un piedalīties politiskajā dzīvē valstī, ir vienkārši nepārkāpjami augsts – ir jāsavāc 155 tūkstoši parakstu.

Šodien LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ piedāvāja šo slieksni samazināt uz pusi tādā mērā, ka slieksnis arī ir būtisks un ļoti augsts, bet mēs vismaz atvieglojam un pasakām, ka nākam pretī un dodam cilvēkiem kaut kādu iespēju piedalīties valsts dzīvē, valsts pārvaldē, jo šie 155 tūkstoši parakstu – tas ir nepārvarams slieksnis; valsts ir pateikusi, ka cilvēkam nav nekādas teikšanas starpvēlēšanu periodā. Tātad tas ir ļoti bēdīgi.

Ar ko tad mums šogad būs jāsaskaras? Jāsaskaras mums būs ar to, ka no 1. janvāra ir palielināta minimālā alga līdz 700 eiro. Tas, protams, izskatās labi, bet tanī pašā laikā ar nodokli neapliekamais minimums netiek celts, uzņēmējiem tātad nav nekāda atbalsta, tanī pašā laikā ministriem un Saeimas deputātiem algas tiek paceltas.

Kas vēl? Pensijas vecums tiek palielināts līdz 64 gadiem un 9 mēnešiem. No 5 uz 12 procentiem tiek pacelts PVN augļiem un dārzeņiem. Dabasgāzes un elektrības cenas tiek celtas. Nu, jāatzīst, ka atbalsts hipotekāro kredītu ņēmējiem līdz 250 tūkstošiem 30 procentu apmērā... tas tiešām ir atbalstāms. Obligātais militārais dienests šogad ir no 18 līdz 24 gadiem, tātad visiem būs jārēķinās ar to.

Tanī pašā laikā ēnu ekonomika mūsu valstī ir 26,5 procenti, kas ir, nu, man liekas, augstākais rādītājs visā Eiropas Savienībā, ar to valdība nekādā mērā necīnās. Savukārt mūsu piedāvājums par patentmaksu joprojām netiek skatīts un atbalstīts. Cerams, ka tad, kad izveidos Latvijas attīstības banku, mēs mēģināsim šo patentmaksu ieviest, lai vismaz kaut kādā mērā cīnītos ar ēnu ekonomiku.

Tā ka šis mums, cienījamie radioklausītāji, būs diezgan sarežģīts gads, es esmu reālists. Protams, es gribētu būt optimists, bet es redzu, ka nebūs tik viegli. Skatīsimies, kā mums ies. Vēlreiz gribu novēlēt visiem tiešām laimīgu jauno gadu. Centīsimies arī no savas puses... no partijas puses varu garantēt, ka mūsu uzmanība neatslābs ne par vienu jautājumu, mēs cīnīsimies par katru jautājumu, lai Latvijas, tā teikt, kopējā labklājība augtu.

Paldies par uzmanību.

 

Vadītāja. Paldies Edmundam Zivtiņam no frakcijas LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ.

Nākamais runās Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas deputāts Ģirts Štekerhofs. Lūdzu!

 

Ģ. Štekerhofs (ZZS).

Labdien, cienījamie radioklausītāji! Novēlu visiem šajā gadā mieru, veselību, pārticību un visu veidu panākumus.

Par šīsdienas sēdi. Saeimas sēde bija samērā īsa. Varbūt pēc pārtraukuma mēs vēl neesam uzņēmuši pilnus apgriezienus, bet galvenie jautājumi, par kuriem pieņēmām lēmumus šodien, bija tādi... kā jau Zivtiņa kungs teica, par referenduma sasaukšanu, jo ir problēmas pašreiz. Bet, redziet, kā tas viss ir iznācis, ka, rosinot referenduma sasaukšanu, valsts zaudē miljonu eiro... tas izmaksāja mums. Neesam jau mēs tomēr Šveice, mēs nevaram atļauties tik daudz tērēt lieki. Mēs piekrītam, ka šī sistēma būtu nedaudz... nevis nedaudz, bet būtu modernizējama, lai ir iespējams balsot elektroniski. Mēs atbalstītu tādas izmaiņas, pie kā acīmredzot tiek arī strādāts.

Mēs atbalstījām Maskavas nama izsolīšanu un iegūtās naudas pārskaitīšanu Ukrainas atbalstam.

Tika pieņemts visai pretrunīgs smēķēšanas... likums, tā ka mūsu valsts pašreiz ir izvirzījusies kā viena no pirmajām smēķēšanas apkarošanas frontē. Man kā ārstam tas ir tikai pozitīvi un pieņemami, smēķēšana tiešām ir liels ļaunums katra pilsoņa personīgajai veselībai, un, attīstoties šai slimībai, tas pēc tam ir liels slogs mūsu nodokļu maksātājiem ar veselības uzlabošanu... medicīnā.

Tika iesāktas sarunas par privatizācijas sertifikātiem, par iespējām privatizēt vēl neprivatizēto zemi zem ēkām, kas vēl nav izdarīts, un atsākt šo procesu. Tas uzlabotu un sakārtotu īpašuma... attiecības. To mēs atbalstījām, arī vērtējam pozitīvi.

Vēl atbalstījām prezidenta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts noslēpumu””, kas attiecas uz pašvaldību pirmo personu piekļuvi valsts noslēpumam. Tas X stundas laikā varētu būt ļoti, ļoti svarīgi. Atbalstījām šo nostādni un izvirzīto likumprojektu.

Paldies. Vēlreiz laimīgu jauno gadu! Uz redzēšanos!

 

Vadītāja. Paldies Ģirtam Štekerhofam no Zaļo un Zemnieku savienības.

Vārds frakcijas JAUNĀ VIENOTĪBA priekšsēdētājam Ainaram Latkovskim. Lūdzu!

 

A. Latkovskis (JV).

Labdien! Šodien Saeima dažādos lasījumos izskatīja 17 likumprojektus, kā arī pieņēma vairākus lēmumus. Lai gan sēde nebija gara, tomēr pieņemto lēmumu un izskatīto likumprojektu skaits ir pietiekami liels. Kā Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs es gribu pieskarties trim likumprojektiem.

Pirmais ir likumprojekts “Par rīcību ar nekustamo īpašumu, kas nepieciešama valsts drošības apdraudējuma novēršanai”, ko sabiedriskie mediji dēvē arī par Maskavas nama likumprojektu. Divos lasījumos steidzamības kārtībā mēs pieņēmām Latvijas drošībai ļoti svarīgu likumu, jo Maskavas namu Krievijas valsts izmantoja kā savas propagandas un vēstures izkropļošanas perēkli Latvijā. Šāds likums bija nepieciešams mūsu valsts drošībai, un tas tika pieņemts ar lielu balsu pārsvaru.

Vēl divi likumprojekti, kas noteikti ir svarīgi mūsu valsts drošībai, bija “Grozījumi likumā “Par valsts noslēpumu”” un “Grozījumi Pašvaldību likumā”. Šos likumprojektus Saeimai, izmantojot savas likumdošanas tiesības, iesniedza Valsts prezidents Rinkēviča kungs, un tie paredz pielaides valsts noslēpumam nepieciešamību pašvaldību vadītājiem un izpilddirektoriem.

Šis ir ļoti svarīgi. Kāpēc? Tāpēc, ka Krievijas iebrukums Ukrainā skaidri parādīja, ka lojalitāte ir svarīga mūsu valsts drošībai. Ukrainas austrumos tās pašvaldības, kuru vadībā bija cilvēki, kuri bija lojāli Maskavai, nevis Kijivai, nevis ar ukraiņu tautu, bet ar iebrucējiem, ar fašistisko Krievijas karaspēku, nodeva savu tautu. Līdz ar to pielaide ir svarīga. Saeima to, visticamāk, pieņems. Mēs to izskatīsim rūpīgi trīs lasījumos.

Paldies jums. Laimīgu jauno gadu!

 

Vadītāja. Paldies Ainaram Latkovskim no frakcijas JAUNĀ VIENOTĪBA.

Vārds frakcijas “Stabilitātei!” deputātei Jekaterinai Drelingai. Lūdzu!

 

J. Drelinga (ST!).

Labdien, cienījamie klausītāji un skatītāji! Šodien bija pacelti vairāki interesanti jautājumi, kā arī mums svarīgais likumprojekts “Par rīcību ar nekustamo īpašumu, kas nepieciešama valsts drošības apdraudējuma novēršanai”. Ar šo likumprojektu tiek pārtraukti kultūras pasākumi un interešu izglītība... aizsegā. Frakcija “Stabilitātei!” atbalsta sankciju pret Krieviju paketi, bet mēs tagad neesam tajā labākajā finanšu un ekonomiskajā stāvoklī.

Šobrīd gan Eiropas Centrālā banka, gan Starptautiskais Valūtas fonds ir pret Krievijas īpašumu iesaldēšanu un teritoriju pārņemšanu jebkuras Eiropas valsts teritorijā. Tas viss varētu vēl vairāk pacelt cenas un noslogot Eiropas ekonomiku, kas ietekmē arī mūs. Šobrīd visas starptautiskās struktūras brīdina par atbildes pasākumiem.

Latvija ir daļa no Eiropas, un mums ir jāieklausās, ko saka Eiropas Savienības struktūras. Mēs neesam gatavi pakļaut Latvijas iedzīvotājus vēl lielākam riskam un iet pretrunā ar Eiropas Centrālās bankas un Starptautiskā Valūtas fonda nostāju.

Paldies. Ražīgu jums piektdienu!

 

Vadītāja. Paldies Jekaterinai Drelingai no frakcijas “Stabilitātei!”.

Nākamais runās frakcijas “Nacionālā apvienība” deputāts Edvīns Šnore. Lūdzu!

 

E. Šnore (NA).

Labdien, cienījamie klausītāji! Šodien bija Saeimas sēde, bet šodien ir īpaša diena, jo Latvijā viesojas Ukrainas prezidents Zelenskis. Šajā sakarā es vēlos teikt, ka arī Saeimas sēdē mēs šodien pieņēmām vairākus lēmumus, kas ir saistīti ar Ukrainu gan tieši, gan netieši.

Tie ir politiski lēmumi, bet, mūsuprāt, mūsu partijasprāt, Latvijai ir nepieciešams sniegt Ukrainai arī tīri praktisku, ekonomisku atbalstu. Uzskatām, ka nav pieļaujama situācija, kāda pašreiz ir vērojama, ka Latvija importē no Krievijas graudus un vispār uztur tirdzniecību ar Krieviju ļoti augstā līmenī. Uzskatām, ka ir pēdējais laiks to mainīt, un tāpēc mūsu partija visdrīzāk jau nākamajā Saeimas sēdē iesniegs un mēs skatīsim iniciatīvu par embargo noteikšanu Krievijas graudu importam.

Runājot par šīsdienas sēdes jautājumiem, kolēģi faktiski jau minēja galvenos. Es gribu akcentēt uzmanību uz vienu no tiem, proti, tā sauktā Maskavas nama pārņemšanu no Krievijas. Uzskatām, ka tas jau sen bija jāizdara, un situācijā, kad Ukrainā notiek karš un Krievija tur jau divus gadus slepkavo un veic kara noziegumus, protams, ir pilnīgi nepieņemami, ka Latvijā funkcionē kaut kāds Maskavas nams, kurā Krievija izplata, koordinē un veic savus ietekmes pasākumus Latvijā. Šis process, paldies dievam, šodien noslēdzās. Tas bija diezgan garš process, tajā bija iesaistītas gan nevalstiskās organizācijas, kas organizēja piketus pie šī nama, gan aktīvisti, tātad pilsoniskā sabiedrība, un arī Saeimas deputāti.

Konkrēti Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā, kur es darbojos, šis jautājums tika diezgan detalizēti skatīts. Divas partijas – gan “Stabilitātei!”, gan LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ – neatbalstīja šo iniciatīvu un uzskata, ka tā nevajadzētu rīkoties.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija bija arī saņēmusi vēstuli no “Rietumu Bankas”, kuras darījumi ir saistīti ar Krieviju un kura aicināja šo likumu nepieņemt. Bankas pārstāvji nebija ieradušies uz komisijas sēdi, lai arī tika aicināti, līdz ar to mums nācās vadīties pēc tā, ko mēs dzirdam publiskajā telpā. Proti, bijušais šīs bankas viceprezidents pavisam nesen, burtiski Jaunajā gadā, uzstājās Krievijas televīzijā un tur pilnīgi atklāti pauda atbalstu iebrukumam Ukrainā, un pat aicināja nogalināt Krievijas ienaidniekus Rietumos. Tātad kliedzošs – kliedzošs! – gadījums, un šī banka aicina faktiski, varētu teikt, Maskavas vārdā nepieņemt šo likumu.

Neskatoties uz to, likums tika pieņemts. Uzskatām, ka tas ir labs simbolisks solis, kuram, cerams, sekos arī praktiska darbība, kā jau minēju, ekonomiskajā jomā.

Paldies.

 

Vadītāja. Paldies Edvīnam Šnorem no frakcijas “Nacionālā apvienība”.

Nākamā runās frakcijas PROGRESĪVIE deputāte Mairita Lūse. Lūdzu!

 

M. Lūse (PRO).

Laimīgu jauno gadu visiem klausītājiem! Pievienojoties kolēģiem, kuri jau minēja par Maskavas nama pārņemšanu un to, cik šis jautājums ir svarīgs, pastāstīšu par lietu, ko jūs nedzirdējāt, klausoties Saeimas sēdi.

Pauzē mēs, visi deputāti, stāvējām rindā, lai parakstītu vēstuli, kurā aicinām Francijas parlamentu izskatīt iespēju liegt ieceļot Francijā
agresorvalstu – Krievijas un Baltkrievijas – sportistiem Parīzes olimpisko spēļu laikā. Bija prieks redzēt šajā rindā gandrīz visu frakciju pārstāvjus.

Es vēlos runāt par diviem likumprojektiem, kurus iepriekšējie runātāji pieminēja mazāk.

Pirmais ir likumprojekts “Grozījumi Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā”. Praktiski mēs veicām divas lielas izmaiņas un vienu izmaiņu, kura raisīja diskusijas.

Divas lielās izmaiņas ir tās, ka no nākamā gada 1. janvāra Latvijā nevarēs vairs iegādāties elektroniskās cigaretes ar aromatizētājiem. Man šķiet ļoti absurdi, ka mums ir cigaretes, piemēram, ar konfekšu aromātu, un arī dati rāda, ka ļoti daudzi jaunieši šādas elektroniskās cigaretes izmanto. Protams, šis lēmums ir saņēmis arī kritiku, daudzi uzskata, ka šādā veidā tiks veicināta nelegālo cigarešu aprite. Es gan teiktu, ka mēs, deputāti, neesam naivi, mēs apzināmies, ka nelegālās cigaretes ir un būs, bet ar tām ir jācīnās citādi. Arī aromatizētājiem, kas tagad ir pieejami veikalos, tur nebūtu jābūt.

Tāpat mēs pacēlām vecuma robežu, paaugstinot to uz 20 gadiem. Tātad no nākamā gada 1. janvāra cigaretes varēs iegādāties tikai tie cilvēki, kuriem jau ir 20 gadi. Pēdējo mēnešu laikā, kopš esmu deputāte, esmu ciemojusies arī vairākās skolās un runājusi ar jauniešiem. Ir pārsteidzoši, ka jaunieši gan cigarešu, gan alkohola jautājumā šos grozījumus atbalsta, jo redz, kā vienaudžus vai viņus pašus šie lēmumi ietekmē.

Otrais ir likumprojekts “Grozījums Bāriņtiesu likumā”. Ar šo likumprojektu mēs sākam procesu, lai tiktu veidotas ētikas komisijas – lai būtu vienota sistēma, kā tie cilvēki, kuri nav apmierināti ar bāriņtiesas darbu, varētu tikt uzklausīti. Ar šo jautājumu deputāti strādā ne tikai ceturtdienās Saeimas sēdes laikā, bet arī pārējās dienās. Esmu tikusies gan ar bāriņtiesas pārstāvjiem, gan ar cilvēkiem, kuri ir saskārušies ar bāriņtiesu. Ir skaidrs, ka šī institūcija nekad nebūs mīlēta, jo cilvēki ar to saskaras laikā, kad iet cauri ļoti nepatīkamiem brīžiem savā dzīvē, un ir skumji redzēt, ka bieži vien šajos gadījumos bērnu intereses paliek otrajā plānā.

Es vēlos norādīt uz kādu Rīgas pilotprojektu. Rīgā gadījumos, kad vecāki šķiras un nevar sadalīt bērnus, tiem vecākiem, kuri labprātīgi... vēlas, tiek piedāvāts pilns pakalpojumu komplekss – mediators, psihologs... Visos gadījumos, kad abi vecāki tam piekrīt, kad abi vecāki bērna intereses uzskata par svarīgākām nekā savas, viņi ir nonākuši pie kopīga lēmuma, kā organizēt savu turpmāko dzīvi.

Paldies.

 

Vadītāja. Paldies Mairitai Lūsei no frakcijas PROGRESĪVIE.

Pārraidi “Frakciju viedokļi” šodien noslēgs deputāts Andris Kulbergs no frakcijas “APVIENOTAIS SARAKSTS – Latvijas Zaļā partija, Latvijas Reģionu Apvienība, Liepājas partija”.

 

A. Kulbergs (AS).

Sveiciens radioklausītājiem šajā gadā! Gribu pastāstīt par lietām, par kurām pārējie kolēģi nepastāstīja, bet kuras, manuprāt, ir ļoti svarīgas.

Pirmā lieta. Mēs sagatavojām pieprasījumu (man bija ļoti grūti izvēlēties, kuram – Meļņa kungam, tātad KEM, vai Ekonomikas ministrijai) par to, ka mūsu enerģētikas uzņēmums “Latvenergo” nav bijis gatavs šai ziemai. Četrarpus mēnešus ir remontā TEC-2 ģenerācijas bloks, kas daļēji arī bija iemesls, kāpēc bija tik augsta elektroenerģijas cena pagājušajā piektdienā, ko mēs visi atceramies.

Mani māc bažas, ka šāda aukstuma sezonā (šoreiz sakrita, ka mums ir ļoti auksta ziema) mums ir situācija, ka vissvarīgākajā mirklī TEC, tātad termoelektrostacija, nav gatava darbam. Un vēl vairāk mani tas izbrīna, saprotot, kāds kaimiņš mums atrodas blakus, kāda ir ģeopolitiskā situācija – ka mūsu kaimiņš var jebkurā mirklī izdomāt mūs atslēgt no BRELL loka, tātad no tīkla balansēšanas. Ja mums šīs iekārtas nav (tam, lai darbinātu TEC, mēs speciāli iepirkām 1,8 teravatstundas gāzes krātuvē), tad tas ir arī drošības jautājums.

Šis pieprasījums tika nodots komisijai, un gaidīsim atbildes. Gribētu redzēt, kāpēc... jo aprēķinot mēs šajā vienā piektdienā vien praktiski zaudējām piecus miljonus eiro.

Otrā lieta. Mēs iesniedzām... un mani izbrīnīja, ka netika apstiprināts... tas, ka mēs esam demokrātijā, mums ir jākopj demokrātija, it sevišķi, ja mums blakus ir šāds režīms, totalitārā režīma uzplaukums. Kad šis vēlēšanu... tautai jābūt tiesībām un iespējai mūsdienās ērti, ātri un modernā veidā piedalīties savas valsts politiskajos procesos arī starp vēlēšanām. Un starp vēlēšanām vienai desmitajai daļai vēlētāju ir iespēja iesniegt Saeimai likumprojektus.

Mēs redzējām, ka mums vēl ir arhaiski risinājumi, situācijas, kad diemžēl pilsoņu viedokli ir jāiet paust uz iecirkņiem. Mūsdienu modernajā, digitālajā pasaulē, kad citas šādas iespējas ir digitalizētas, mēs piedāvājam, ka to varētu darīt portālā Latvija.lv, kas būtu moderni, kā tas ir citos gadījumos. Šis ir palicis vēl vecs regulējums, bet piedāvātais neguva atbalstu, kas, man liekas, ir nepareizi. Mums ir jāiet uz priekšu – un moderni.

Paldies.

 

Vadītāja. Paldies Andrim Kulbergam no frakcijas “APVIENOTAIS SARAKSTS – Latvijas Zaļā partija, Latvijas Reģionu Apvienība, Liepājas partija”.

Līdz ar to šodienas “Frakciju viedokļi” ir izskanējuši.

Paldies, ka klausījāties, un uz sadzirdēšanos nākamnedēļ.

 

 

Ceturtdien, 2.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 2.maija kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 2.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem