Frakciju viedokļi 2023. gada 2. novembrī

(02.11.2023.)

Vadītāja. Labvakar, cienījamie radioklausītāji! Ir noslēgusies Saeimas sēde, un tiešraidē no Saeimas nama Sēžu zāles skan raidījums “Frakciju viedokļi”. Deputāti jums pastāstīs par sēdē skatītajiem jautājumiem, pieņemtajiem lēmumiem un citām aktualitātēm.

Pirmajam šodien vārds frakcijas JAUNĀ VIENOTĪBA deputātam Andrejam Judinam. Lūdzu!

A. Judins (JV).

Labvakar! Jā, mēs pabeidzām garu Saeimas sēdi, un es nevarēšu pastāstīt par visiem jautājumiem, bet gribētos pievērst uzmanību diviem.

Viens jautājums ir saistīts ar grozījumiem Ceļu satiksmes likumā un attiecas uz transportlīdzekļiem, kas reģistrēti Krievijā. Ir jāņem vērā, ka saskaņā ar spēkā esošo likumu, ja automašīna atrodas Latvijā ilgāk nekā trīs mēnešus, tai jābūt reģistrētai Latvijā, bet tas ne vienmēr notiek. Šodien mēs grozījām likumu, paredzot, ka līdz 14. februārim transportlīdzekļiem, kuriem ir reģistrācija Krievijā, ir jāveic reģistrācija Latvijā vai jāatstāj mūsu valsts. Ja tas netiks izdarīts, automašīnas tiks konfiscētas. Tas ir viens jautājums.

Otrais jautājums ir saistīts ar jaunu tiesību institūtu – partnerība. Deputāti daudz debatēja. Diemžēl jautājumu mēģina politizēt, mēģina arī seksualizēt, izmantot dažādas citas iespējas, lai par to runātu no Saeimas tribīnes, aizmirstot jautājuma būtību. Un mans pienākums ir jums pastāstīt par to.

Jautājuma būtība ir vienkārša. Grozījumi paredz, ka divi pilngadīgi cilvēki varēs reģistrēt partnerību. To var darīt arī tagad, bet nav noteikts, kādas ir juridiskās konsekvences tāda līguma noslēgšanā.

Mēs šodien vienojāmies, atbalstījām pirmajā lasījumā , ka turpmāk divi pilngadīgi cilvēki pie notāra varēs parakstīt dokumentu un nostiprināt partnerattiecības gadījumā, ja viens par otru rūpējas, ja viņiem ir kopēja saimniecība. Un šim faktam būs juridiska nozīme. Proti, ja viens no viņiem, piemēram, nonāks slimnīcā, tad otrais varēs uzzināt diagnozi vai dot piekrišanu nepieciešamajām darbībām. Gadījumā, ja viens no viņiem strādā kādā amatā, kur jāaizpilda deklarācija, tad būs jānorāda arī informācija par partneri. Gadījumā, ja viens no viņiem nomirst un ir uzkrājums – otrā līmeņa pensija –, tad partneris varēs to mantot.

Kopumā mēs grozījām astoņus likumus, un, protams, tā ir apjomīga likumprojektu pakotne. Bet kas ir svarīgi? Ir cilvēki, kuriem izveidojas attiecības... tas ir arī tagad, tas bija iepriekš, un tā arī būs... bet valsts nevar izlikties, ka tādas attiecības nepastāv, un neaizsargāt šos cilvēkus. Satversmes tiesa mums norādīja, ka arī šajos gadījumos, ja ir partnerība, ir svarīgi, lai cilvēkiem būtu nodrošināta aizsardzība, lai viņi būtu līdzīgos apstākļos, lai viņi nebūtu diskriminēti.

Un man tiešām ir ļoti žēl, ka tie, kas šodien runāja “pret” , aizmirsa par
to – par tiem dzīvajiem cilvēkiem. Viņi runāja par to, ka ir apdraudēta laulība, apdraudēta ģimene, vēl kaut ko... runāja par pedofiliju un par visām savām sāpēm. Diemžēl viņi, man šķiet, skatās uz šiem jautājumiem... vairāki no viņiem... vai nu nesaprot, vai skatās caur kaut kādām nerealizētām fantāzijām vai sāpēm... nu, lai tas paliek viņiem... lai viņi paši domā, kāpēc viņiem sāp, ka citi cilvēki dzīvos sakārtotākā vidē, ka viņu intereses būs aizsargātas.

Mēs atbalstījām likumprojektus pirmajā lasījumā, un ir paredzēts, ka grozījumus varēsim pieņemt otrajā lasījumā 9. novembrī.

Paldies par uzmanību.

Vadītāja. Paldies Andrejam Judinam no frakcijas JAUNĀ VIENOTĪBA.

Nākamais runās frakcijas “APVIENOTAIS SARAKSTS – Latvijas Zaļā partija, Latvijas Reģionu Apvienība, Liepājas partija” deputāts Juris Viļums. Lūdzu!

J. Viļums (AS).

Es paturpināšu par to, ko iesāka Judina kungs, – gan par tā sauktajām Krievijas un Baltkrievijas mašīnām, kas brauc pa Latvijas ceļiem, gan arī par pieminētajiem astoņiem likumprojektiem par partnerattiecībām.

Vispirms par mašīnām. Šo ideju, ka problēma jārisina, uz Saeimu atnesa mans kolēģis Andris Kulbergs – paldies viņam par to! Kopā ar kolēģiem izstrādāja priekšlikumus. Jāsaka , tika ievērota sena tradīcija – koalīcija Kulberga kunga izstrādātos priekšlikumus noraidīja un piedāvāja savu alternatīvu, tiesa gan, dažas lietas izravējot, un, es teiktu, beigās tas likumprojekts ir pat nedaudz sliktāks, jo izņemta arī Baltkrievijas mašīnu, kā saka, ierobežošana. Bet katrā ziņā Kulberga kungam paldies par darbu. Un apsveicu arī visas frakcijas vārdā, es domāju, ka visa Saeima pievienojas, – Kulbergu ģimenes papildinājums Kārlis Kulbergs vakar nācis šajā saulē, un par to mums liels prieks.

Es teiktu, ka patiešām ir svarīgi rūpēties, lai visās ģimenēs būtu gatavi jaunām atvasēm, un partnerattiecību likums, ko pieminēja Judina kungs, īsti to neveicina. Trakākais ir tas, ka šie astoņi likumprojekti, ko iesniedza Juridiskā komisija, tiek dzīti steidzamības kārtā. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir viena diena. Es atļaušos salīdzināt, ka šis process... Es negribu iedziļināties saturā, kas šajos priekšlikumos ir, vai tur sakārtos vai nesakārtos mājsaimniecības, vai tur būs iespēja vai nebūs iespējas aizbraukt pie ārsta, uz slimnīcu pie sava drauga vai draudzenes, bet divos lasījumos dzīt tik apjomīgu likumprojektu pakotni – tas ir pielīdzināms, piedodiet, Putina politikai Krievijā, kur parlaments... ko viņiem pasaka, to viņi dara. Manuprāt, tas pārkāpj parlamentāro demokrātiju un tradīcijas Saeimā.

Un burtiski pēdējais teikums – par to, ka šobrīd Saeimā sāksim lielo budžeta skatīšanas maratonu. Rītdien tas atnāks uz Saeimu. Vakar finanšu ministrs un valdības vadītāji nedaudz ieskicēja galvenos punktus. Priecē, ka tur ir arī atbalsts septiņu miljonu apjomā tām pašvaldībām, kurām sākotnēji izskatījās, ka tas budžeta pieaugums nav pietiekams, lai pildītu savas funkcijas. Katrā ziņā arī APVIENOTAIS SARAKSTS noteikti iesniegs gana daudz konstruktīvu priekšlikumu nākamā gada budžetam.

Paldies par uzmanību, un strādāsim tālāk, cerams, ievērojot tradīcijas un Latvijas valsts Satversmi.

Paldies.

Vadītāja. Paldies Jurim Viļumam no APVIENOTĀ SARAKSTA.

Vārds frakcijas “Nacionālā apvienība” deputātam Jānim Vitenbergam. Lūdzu!

J. Vitenbergs (NA).

Labvakar! Arī man ir jāpievienojas kolēģiem un jāsveic Andris Kulbergs ar dēla nākšanu pasaulē. Cepuri nost Kulberga priekšā, tā turpināt!

Kas attiecas uz šīsdienas sēdi, virkni svarīgu jautājumu mēs nenogurstoši no Nacionālās apvienības... aicinām esošo koalīciju – Zaļo un Zemnieku savienību, Jauno VIENOTĪBU, “PROGRESĪVOS” – necelt cenas augļiem un dārzeņiem, nepaaugstināt PVN likmi no nākamā gada 1. janvāra, aicinām atstāt likmi esošajā apmērā. Un vēl jo vairāk pie esošās inflācijas, kas vēl aizvien saglabājas gana augsta, būtu svarīgi pārskatīt PVN likmes arī citiem svarīgiem pārtikas produktiem, kurus cilvēki patērē ikdienā, – pienam, piena produktiem, svaigai gaļai, svaigām zivīm, olām un citiem produktiem. Liekas jau, ka parādās tāds cerību stariņš un Zaļo un Zemnieku savienība beidzot ir attapusies un atceras iepriekš dotos solījumus priekšvēlēšanu laikā, bet šobrīd tā reakcija un rīcība vēl ir diezgan stīva un lēna.

Tā ka mēs turpināsim aicināt un kopā gan ar nozari, gan ar sabiedrību esam gatavi strādāt, lai vestu koalīciju pie prāta. Sabiedrībai šobrīd atbalsts ir nepieciešams. Tā kā no Nacionālās apvienības šo samazināto procentu likmi esam noturējuši arī iepriekš, iepriekšējā budžeta sarunās, kur vienmēr ir bijis tāds diezgan liels gan Finanšu ministrijas, gan Jaunās VIENOTĪBAS pretspars... bet esam parādījuši, ka tas ir iespējams, un gan “PROGRESĪVIE”, gan ZZS pirms vēlēšanām, kā es šodien no tribīnes arī teicu, saviem potenciāliem vēlētājiem neteica: hei, balsojiet par mums, mēs jums palielināsim pārtikas cenas! Gluži pretēji – bija solījums pārskatīt un domāt par sabiedrību, taču šobrīd šie solījumi kaut kur ir pagaisuši.

Otrs ļoti svarīgs un aktuāls jautājums ir mūsu virzītā iniciatīva par “Altum” pārveidi par komercbanku. Šobrīd tā ir valsts attīstības finanšu institūcija, bet redzam, ka konkurence komercbanku sektorā ir ļoti, ļoti zema, un ik pārdienas nākas lasīt virsrakstos ziņas par to, kā ir pieaugusi dažādu komercbanku peļņa, tā ir rekorda apjomā. Piemēram, “SEB banka” šogad strauji kāpinājusi peļņu, pirmajos deviņos mēnešos tā ir 134 miljoni, salīdzinot – iepriekšējā gadā tā bija 51 miljons. Tas pats attiecas arī uz “Swedbank”. Tai peļņa ir 131 miljons, kas ir par 84 miljoniem eiro vairāk nekā iepriekšējā gadā, un būtībā bankas šobrīd kā tādi asinssūcēji izmanto situāciju, lai iedzīvotos uz mūsu iedzīvotāju rēķina. Šo pieeju un rekordlielo peļņu argumentē ar to, ka ir bijis kaut kāds Eiropas Centrālās bankas uzstādījums par procentu likmju celšanu, kā rezultātā ir augusi arī banku peļņa, bet tās ir pilnīgas muļķības. Redzam arī komentāros no banku vadības puses, kas uztver, ka ir ļoti pozitīvi, ka cilvēki ir disciplinēti, maksā šos maksājumus. Piemēram, SEB grupas vadības komentārs, kur viņi saka (citēju): “Pozitīvais procentu likmju laiks ir radījis izaicinājumus kredītņēmējiem, vienlaikus tas nenoliedzami ir sekmējis “SEB bankas” klientu iespējas gūt papildu ienākumus”. Kādi papildu ienākumi vispār ir iespējami, ja cilvēku maki, ģimeņu maki tiek iztukšoti? Mūsu ieskatā, šī situācija nav pieņemama, tādēļ arī šāda iniciatīva, jo “Altum” jau šobrīd kā tādu drošinātāja funkciju bankām veic... virknē darījumu komercbankas izmanto tieši arī “Altum” garantijas, – iegādājoties mājokļus, izsniedzot hipotekāros kredītus. Priekš kam mūsu valsts finanšu institūcijai sekmēt un atbalstīt bankas šajās rekordlielajās peļņās, ja bankas vispār neuzņemas nekādus riskus?

Tad vēl ļoti svarīgs jau pieminētais regulējums, kas attiecas uz automašīnām ar Krievijas numurzīmēm. Jāsaka, kamēr ir nonākts līdz šai gala redakcijai, šis piedāvājums ir ievērojami zaudējis, kā saka, asumu, sākotnējo garu, kādu deputāti paredzēja, – iekļaut šeit ne tikai Krievijas automašīnas ar Krievijas numurzīmēm, bet arī Baltkrievijas automašīnas un padarīt šo piedāvājumu striktāku. Bet pozitīvi, ka šis pulkstenis ir sācis tikšķēt – trīs mēnešu laikā mašīnām ar Krievijas numuriem ir jāaizbrauc no valsts vai tās jāpārreģistrē, pretējā gadījumā tās tiks konfiscētas. Šodien piedāvājām virkni priekšlikumu, kas šo regulējumu uzlabotu, bet atbalsta nebija. Tā ka tiešām uztraucamies par to, kad un kā šīs sankcijas tiks ieviestas, vai tās nesīs plānoto rezultātu.

Un vēlreiz – cepuri nost Andra Kulberga priekšā! Puika piedzimis, tā ka ļoti labi!

Paldies.

Vadītāja. Paldies Jānim Vitenbergam no frakcijas “Nacionālā apvienība”.

Vārds frakcijas LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ deputātam Edmundam Zivtiņam. Lūdzu!

E. Zivtiņš (LPV).

Paldies. Labvakar, radioklausītāji! Šodien tiešām bija gara, interesanta sēde, daudz ko labu padarījām, bet daudz ko arī ne tik labu. Sākšu ar labām lietām. Tas ir, par šo nacionālo attīstības banku, ko kolēģi iesniedza. Jāsaka tā, ka šis ir viens no jautājumiem, kas ir atspoguļots partijas LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ dibināšanas sapulcē un mūsu pamatstatūtos, bet, kā saka, nav žēl, ja tas kopējā lietā iet uz priekšu, tad lai tik iet, un taisām šo banku augšā, jo tas būs atbalsts gan Latvijas vienkāršai tautai, gan uzņēmējiem. Tā ka tā ir tāda forša lieta.

Nu, pārējais... diemžēl man jāsaka tā, ka ne visai labs ir šis partnerattiecību likums, manā skatījumā, tas nav pieņemams, un LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ nekad to neatbalstīs, jo šeit jau nav runa par pieaugušajiem partneriem, tiem, kas ir pilngadīgi, šeit apakšā ir slēpts jautājums par bērniem, par bērnu ietekmēšanu, par bērnu ietekmēšanu skolās, par viņu izglītību un par šiem partneriem, kuri savstarpēji varēs adoptēt bērnus, un pēc tam jau atkal notiks mazu bērnu, tā teikt, zombēšana par visām šīm nepiedienīgajām lietām, tanī skaitā arī par visādām hormonu terapijām un vēl nezin ko. Tā ka šī lieta LATVIJAI PIRMAJĀ VIETĀ pilnīgi nav pieņemama, un mēs to neatbalstīsim – ne partnerattiecību likumu, ne arī Stambulas konvenciju.

LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ šodien iesniedza likumprojektu saistībā ar dubultpilsonību, kas aizliegtu augstām valsts amatpersonām ieņemt amatus, ja tām ir dubultpilsonība, tādam kā Krišjānis Kariņš, kurš sēdēja amatā nez cik gadu ar divām pilsonībām. Jautājums, kurai pilsonībai tad viņš kalpoja? Diemžēl Saeimas vairākums šo noraidīja.

Tālāk – divas lietas saistībā ar Krišjāņa Kariņa izteikumiem 11. oktobrī Strasbūrā, kur visi tie, kas neatbalsta viendzimuma partnerattiecības, Stambulas konvenciju un visu pārējo, tika nosaukti par Kremļa aģentiem, vienvārdsakot par Kremļa ietekmes... personām. Tas mums nebija pieņemami, un mēs pieprasījām Krišjāņa Kariņa demisiju. Protams, koalīcija nobalsoja... un šeit jāsaka paldies zaļajiem un zemniekiem, kas ir mainījuši gan orientāciju, gan krāsu... es, protams, atvainojos. Bet visiem zemniekiem – nevis zemniekiem, kas ir partijā, bet tiem zemniekiem, kas šobrīd klausās, – ir jāsaprot, ka, pateicoties tikai un vienīgi ZZS, šī Stambulas konvencija un partnerattiecību likums tiks pieņemti Latvijā. Tā ka visa atbildība faktiski būs... uz šīs partijas.

Par skaidru naudu arī tika noraidīts. Protams, mums ir bažas... un LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ uzskata, ka skaidra nauda šobrīd un arī nākotnē apritē ir nepieciešama, un bažas mums raisa tas, ka tik vienbalsīgi tika noraidīts šis jautājums. Mēs jau gribējām – ko? Tikai to, lai šo jautājumu par skaidru naudu izskata komisijās un juristi padziļināti papēta šo jautājumu, jo Satversmē nekas skaidri nav pateikts par skaidru naudu.

Līdz ar to LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ uzskata, ka sakarā ar visām šīm lietām, kas skar viendzimuma pāru attiecības un Stambulas konvenciju... tanī skaitā skaidru naudu, dubultpilsonības un vēl un vēl neatrisinātos jautājumus – par 220 miljonu lietu, kovida afēru un tā tālāk, un tā joprojām... LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ ir iesniegusi Centrālajā vēlēšanu komisijā jautājumu par Saeimas atlaišanu. Pēc 10 dienām tiks izsludināta parakstu vākšana, un jebkurš pilsonis Latvijā jebkurā vietā gan ar elektronisko parakstu, gan savā pašvaldībā varēs izteikt, ko tad viņš domā par šībrīža Saeimu – vai viņš atbalsta šo Saeimu, kas šobrīd strādā, vai tā labi strādā, vai tā ir jāatlaiž.

LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ ir par to, lai atlaistu šībrīža Saeimu un ievēlētu jaunu, rīcībspējīgu, tādu, kas kalpo Latvijas sabiedrībai, nevis sev.

Paldies.

Vadītāja. Paldies Edmundam Zivtiņam no frakcijas LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ.

Nākamā runās frakcijas “Stabilitātei!” deputāte Viktorija Pleškāne. Lūdzu!

V. Pleškāne (ST!).

Labdien, mīļie cilvēki! Koalīcija, tas ir, Jaunā VIENOTĪBA, ZZS un “PROGRESĪVIE”, nodeva zvērestu, kurā ir teikts: “Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus.” Satversmē ir stingri nostiprināta laulības definīcija, valsts aizsargā un atbalsta laulību – savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērna tiesības. Partnerattiecību legalizācija ir pielīdzināma viendzimuma laulībām.

Mīļie cilvēki, valdība, tas ir, Jaunā VIENOTĪBA, ZZS un “PROGRESĪVIE”, mūs atkal šķeļ, dala. Mūsu – frakcijas “Stabilitātei!” – mērķis ir apvienot cilvēkus, iet kopā ar Latvijas Republikā nostiprinātām vērtībām. Valdība sadala cilvēkus, tā nevieno, neved pie kopīgām vērtībām. Mūsu vērtības ir rakstītas Satversmē, mūsu vērtības ir atspoguļotas mūsu himnā. Ar šo jauno valsts institūciju tiek atvērta Pandoras “kaste”. Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai, nevis Tieslietu ministrijai, nevis Ministru kabinetam, tāpēc Latvijas tautai jālemj par jauno institūciju.

No Tieslietu ministrijas izskanēja, ka tā ar partnerattiecību legalizāciju grib parādīt, ka valsts rūpējas par tantiņām, kurām ir tuvas attiecības, un ka rūpējas par bērniem. Bet mūsu frakcijai “Stabilitātei!” ir bažas, ka tie ir meli. Sabiedrība tiek gatavota viendzimuma laulību legalizācijai. Ministru kabinetam rūp, lai tantiņas legalizē savas attiecības, bet nerūp ienākumu lielums, pensiju lielums un totālā nabadzība, nerūp arī, cik lieli ir bērnu pabalsti, bērnu izglītība, ārstu pieejamība bērniem, bezmaksas operāciju nodrošināšana. Ja mēs ielūkosimies ziedot.lv – cik cilvēku prasa palīdzēt salasīt bērniem naudu operācijām!

Mums ir četri atbalsta centri, nevienu reizi mēs nesaņēmām pieprasījumu palīdzēt... par viendzimuma cilvēku laulību kaut kādu sakārtošanu vai... šo problēmu sakārtošanu. Mūsu atbalsta centri palīdz ikvienam, kurš griežas pie mums, un mēs ar prieku palīdzētu arī tiem cilvēkiem, jo mūsu likumi atļauj visu izdarīt, visu nodrošināt. Bet saku, cik mēs strādājam, nevienas tādas sūdzības vai pieprasījuma nebija. Mūsu centri ir Rēzeknē, Daugavpilī, Rīgā, Liepājā, bet neviena tāda pieprasījuma mums nebija. Jo vairāk – mēs šodien pastā saņēmām lūgumu neatbalstīt šo likumprojektu, bet valdība domā savādāk nekā tauta. Un šodien no frakcijas “Stabilitātei!” mēs arī iesniedzām neuzticības... Kariņam kā ārlietu ministram, bet lieta bija par to, ka Kariņš nenodrošināja vai nerūpējās par tiem cilvēkiem, kuri palika Izraēlā, kad sākās karš. Bija ļoti garas debates arī par šo, bet Saeima nolēma, ka viņam jāpaliek savā vietā.

Milzīgs paldies, un līdz nākamajai reizei!

Vadītāja. Paldies Viktorijai Pleškānei no frakcijas “Stabilitātei!”.

“Frakciju viedokļus” šodien noslēgs frakcijas PROGRESĪVIE deputāts Andris Šuvajevs. Lūdzu!

A. Šuvajevs (PRO).

Paldies. Labvakar, klausītāji! Noslēgumā pavisam īsi no PROGRESĪVO frakcijas. Mazliet reaģēšu arī uz tēmām, ko jau iezīmēja kolēģi.

Pirmkārt, par Nacionālās apvienības virzīto jautājumu attiecībā uz PVN. Saprotu, ka šobrīd ir nepieciešams meklēt... un tverties pie jebkāda veida idejām, kas varētu populāri izskanēt sabiedrībā, bet varu tikai apliecināt, ka gan “PROGRESĪVIE”, gan pārējie koalīcijas partneri šobrīd ļoti aktīvi strādā pie nodokļu politikas izmaiņām. Mēs esam vienojušies, ka tādas būs un tās būs būtiskas, un tās noteikti aptvers visas nodokļu jomas. Mēs mēģināsim pārliecināties par to, ka šo nodokļu izmaiņu rezultātā iedzīvotāju ienākumu nevienlīdzība, kas ir viena no galvenajām problēmām sabiedrībā, mainās.

Man arī ir jāizsaka izbrīns par Nacionālās apvienības virzīto jautājumu – par nacionālās attīstības bankas izveidi uz “Altum” pamata, ņemot vērā, ka vakardien Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā mēs šo jautājumu jau skatījām un virzām. Arī Nacionālās apvienības deputāts, kurš ir šajā komisijā, bija klāt, dzirdēja visas diskusijas un piekrita komisijas izlemtajai taktikai, bet, par spīti tam, tika virzīts šis lēmuma projekts šīsdienas Saeimas darba kārtībā, ko es uzskatu tikai un vienīgi kā Saeimas laika tērēšanu apstākļos, kad mums jau norit process, ņemot arī vērā, cik svarīga bija šī diena Saeimā.

Treškārt, mēs tiešām esam pieņēmuši, manuprāt, ļoti zīmīgu lēmumu Latvijas nesenajā politikā. Attiecībā uz partnerības regulējumu, man jāsaka, ka ir ļoti skumji dzirdēt vairāku opozīcijas deputātu paustos viedokļus un interpretācijas par šo regulējumu, kas vai nu vienkārši neatbilst patiesībai, vai apliecina mērķtiecīgu sabiedrības maldināšanu. Tas, manuprāt, nav pieņemami. Šis ir pavisam normāls regulējums, kas pastāv gandrīz visās Eiropas valstīs. Mums tāds ir bijis nepieciešams jau ļoti ilgu laiku un vienmēr ir ticis kavēts, jo, manuprāt, politiķi šādā veidā kārtējo reizi vienkārši cenšas kapitalizēt uz sabiedrības atbalsta, maldinot sabiedrību.

Es esmu ļoti apmierināts ar to, ka šodien Saeima pieņēma nobriedušu un ilgi gaidītu lēmumu, kam būs tikai un vienīgi pozitīva ietekme uz pārējo sabiedrību un, es teiktu, arī uz mūsu sabiedrības nākotni. Protams, process vēl nav noslēdzies, nākamajā ceturtdienā mēs skatīsim šo likumprojektu vēl otrajā, galīgajā, lasījumā. Bet ikviens, kurš dzird apgalvojumus par to, ka tagad sabiedrībā sāks notikt briesmu lietas un mēs atgādinām mūsu kaimiņus uz austrumiem... manuprāt, tas ir nepieņemami, bezatbildīgi un šāda veida sarunām Saeimā nav vietas.

Tā ka es aicinātu ikvienu klausītāju, kurš šo dzird un kurš par šo ir lasījis ziņās, iepazīties ar faktiem un priecāties par to, ka šodien Saeimā tika pieņemts šāda veida lēmums.

Paldies.

Vadītāja. Paldies Andrim Šuvajevam no frakcijas PROGRESĪVIE.

Līdz ar to raidījums “Frakciju viedokļi” šodien ir izskanējis.

Paldies, ka klausījāties, un uz sadzirdēšanos nākamnedēļ!

Ceturtdien, 2.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 2.maija kārtējā sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 2.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem