E.Smiltēns: pilsoniskās sabiedrības vēlme un spējas katru dienu iesaistīties valsts dzīves organizēšanā ir valsts drošības un izaugsmes jautājums

(12.09.2023.)
VideoGalerija

“Pilsoniskās sabiedrības vēlme, spējas un iespēja patiesi īstenot “suverēno varu” ir valsts drošības, izaugsmes un noturības jautājums. Tikai ar aktīvu visas sabiedrības iesaisti mēs spējam tikt galā ar ārējiem drošības izaicinājumiem,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, otrdien, 12.septembrī, parlamentā atklājot starptautisku konferenci “Partnerības demokrātijai, attīstībai un mieram”.

Saeimas priekšsēdētājs atzīmēja, ka Eiropas drošības stāsts šodien neapšaubāmi sākas Ukrainā, kas cīnās pret brutālo Krievijas agresiju un par savu brīvību un mūsu kopīgajām vērtībām. E.Smiltēns uzsvēra, ka Ukrainas drošība ir visas Eiropas drošība un mūsu cilvēku pašaizliedzība un neatlaidība, palīdzot Ukrainai, skaidri demonstrē mūsu sabiedrības briedumu. “Visbiežāk tieši nevalstiskās organizācijas ir Ukrainai sniegtā milzīgā atbalsta galvenais organizējošais un aizraujošais spēks. Tā arī mums jāturpina, ar pilnu jaudu, liekot kopā visus pūliņus un resursus līdz pilnīgai Ukrainas uzvarai,” sacīja Saeimas priekšsēdētājs.

Visiem kopīgi ir jāmeklē arvien jauni veidi pilsoniskās sabiedrības ērtas un vienkāršas iesaistes veicināšanai, sacīja E.Smiltēns, atzīmējot, ka arī Saeimas darbs nav iedomājams bez līdzdalības. “Šī nama durvis vienmēr ir un būs atvērtas diskusijām un labākā risinājuma meklējumiem,” pauda Saeimas priekšsēdētājs.  

Saeimas priekšsēdētāja biedre un Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica, sveicot konferences dalībniekus, pauda cerību, ka konferences laikā gūtās rekomendācijas būs labs palīgs mūsu pārstāvjiem Eiropas Padomes struktūrās. Saeimas priekšsēdētāja biedre atzīmēja, ka Latvija vēl līdz novembrim ir Eiropas Padomes prezidējošā valsts un kopā mēs varam paveikt daudz. Z.Kalniņa-Lukaševica piedalās paneļdiskusijā par vietējā un nacionālā līmeņa pilsoniskās sabiedrības organizāciju lomas stiprināšanu daudzpusējās sadarbības institūcijās.

Konferencē tās dalībnieki spriež par to, kā mainās partnerattiecības starp valdībām, daudzpusējās sadarbības institūcijām un pilsoniskās sabiedrības organizācijām un kāda ir vietējā līmeņa pilsoniskās aktivitātes loma un ietekme reģionālā un globālā līmenī. Konferenci organizē Saeima sadarbībā ar biedrību “Latvijas Pilsoniskā alianse”, biedrību “Latvijas Platforma attīstības sadarbībai” un Latvijas Republikas Valsts kanceleju Latvijas prezidentūras Eiropas Padomes Ministru komitejā ietvaros.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720311128760
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 2.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 2.maija kārtējā sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 2.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem