Ināra Mūrniece Prāgā: Baltijas valstis un Čehiju vieno kopīgas vērtības un izpratne par Eiropas drošību

(30.03.2022.)
Galerija

Čehiju un Baltijas valstis vieno līdzīga vēsture, kas saistās ar padomju represijām un okupāciju, bet vēlāk – savas brīvības atgūšanu no tirānijas. Tieši tāpēc mēs saprotam, cik bezjēdzīgs ir Putina karš, un mēs stāvam plecu pie pleca, atbalstot Ukrainu. Mēs, kas dzīvojuši apspiestībā, zinām, cik grūta ir cīņa par brīvību, un mēs varam uzvarēt, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, trešdien, 30.martā, Čehijas galvaspilsētā Prāgā uzrunājot klātesošos konferencē, kas veltīta Čehijas un Baltijas valstu diplomātisko attiecību simtgadei.

“Diemžēl miers Eiropā vairs nepastāv. Putins ir sagrāvis drošības arhitektūru, kuru mēs visi esam būvējuši. Mēs šos draudus uztveram nopietni. Mums jāaizstāv savas teritorijas un jāsaglabā vienprātība, kādu rādām, atbalstot Ukrainu,” pauda Saeimas priekšsēdētāja.

I.Mūrniece akcentēja, ka pirms dažām dienām Baltijas valstu parlamentu spīkeri apmeklēja Kijivu, kur redzēja, kam cauri iet ukraiņu tauta. Mūsu pienākums ir viņiem palīdzēt, sniedzot militāro, humāno un ekonomisko atbalstu. Eiropas Savienībai jāatrod ceļš, kā ātri atsaukties Ukrainas vēlmei kļūt par dalībvalsti, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

Runājot par Austrumu bloka valstu cīņu ar komunismu, I.Mūrniece atzīmēja 1977.gadā Čehoslovākijas disidentu, tostarp Vāclava Havela, sastādīto Hartu-77, kurā tika pieprasīts, lai komunistiskais režīms respektētu cilvēktiesības. “Tas bija kritisks brīdis visā Austrumu blokā, un Prāgas pavasara vēsmas sasniedza arī Baltijas valstis. 1979.gada augustā Baltijas valstu disidenti parakstīja Baltijas hartu, kurā pieprasīja baltiešiem tiesības lemt pašiem savu likteni. Harta-77 un Baltijas harta ir stāsti par drosmīgiem cilvēkiem, kas aizvien mūs iedrošina,” sacīja I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka arī Krievijā, kur cilvēku prāti ir propagandas un baiļu paralizēti, ir drosmīgi cilvēki, kas iebilst pret tirānijas meliem. Viņu drosme dod cerību, ka varam pieredzēt šo šausmu beigas, sacīja I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja šajās dienās kopā ar Lietuvas un Igaunijas parlamentu priekšsēdētājiem uzturas darba vizītē Čehijā.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720297727890
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī