Saeimas priekšsēdētāja apmeklē Kijivu, lai tiktos ar Ukrainas līderiem

(25.03.2022.)
Galerija

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece kopā ar Lietuvas un Igaunijas parlamentu spīkeriem mēnesi pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, solidarizējoties ar Ukrainas tautu un parlamentu, apmeklēja Kijivu un tikās ar Ukrainas prezidentu, parlamenta priekšsēdētāju un premjeru. Vizītes laikā triju Baltijas valstu un Ukrainas parlamenta spīkeri parakstīja kopīgu deklarāciju, paužot nosodījumu Krievijas agresijai, atbalstu Ukrainai un paātrinātai Ukrainas uzņemšanai Eiropas Savienībā.

Deklarācijā pausta apņemšanās ar vienotiem centieniem izbeigt agresiju un atjaunot drošību Eiropā, atbalstot Ukrainu visos iespējamos veidos un sadārdzinot Krievijas agresijas cenu. Tāpat parlamentu priekšsēdētāji aicina starptautisko sabiedrību noteikt lidojumu aizlieguma zonu Ukrainas teritorijā, lai novērstu civiliedzīvotāju upurus, kā arī noteikt tirdzniecības embargo pret Krieviju.

Parlamentu spīkeri deklarācijā uzsver nepieciešamību piešķirt Ukrainai Eiropas Savienības kandidātvalsts statusu. Tāpat pausts atbalsts NATO “atvērto durvju” politikai. Mums jāturpina izolēt Krieviju no starptautiskās sabiedrības, pauduši parlamentu priekšsēdētāji. Tāpat uzsvērts, ka Kremļa režīma kara noziegumi nevar palikt nesodīti.

Skatoties nākotnē, mums jāsāk domāt par Ukrainas atjaunošanu, teikts deklarācijā, paužot apņemšanos atbalstīt visaptverošu palīdzību Ukrainas ekonomikas atjaunošanai.

Baltijas valstu parlamentu priekšsēdētājiem bija tikšanās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski (Volodymyr Zelenskyy), Verhovna Radas priekšsēdētāju Ruslanu Stefančuku (Ruslan Stefanchuk) un Ukrainas premjerministru Denisu Šmihaļu (Denys Shmyhal).

Saeimas priekšsēdētāja I.Mūrniece, tāpat arī Igaunijas un Lietuvas spīkeri uzrunāja Ukrainas parlamentu, apliecinot baltiešu atbalstu ukraiņu tautai, aizstāvot demokrātiju un cīnoties pret Krievijas iebrucējiem.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā