Saeimas priekšsēdētāja ES kolēģiem: ir jāpastiprina diplomātiskais, politiskais un ekonomiskais spiediens pret Krieviju

(04.03.2022.)

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece piektdien, 4.martā, piedalījās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu parlamentu priekšsēdētāju attālinātā ārkārtas sanāksmē, kurā klātesošie uzklausīja Ukrainas parlamenta priekšsēdētāju Ruslanu Stefančuku (Ruslan Stefanchuk), kā arī pauda nostāju pret Krievijas uzsākto karu. Saeimas priekšsēdētāja kolēģiem uzsvēra, ka Eiropa piedzīvo 21.gadsimta baisākos laikus. 

Mums ir jāpastiprina mūsu diplomātiskais, politiskais un ekonomiskais spiediens, lai liktu Krievijai apturēt militāro agresiju pret Ukrainu. Krievija ir jāizslēdz no tām starptautiskajām organizācijām, kuru pamatprincipus tā pārkāpj, pauda Saeimas priekšsēdētāja. 

Ukraina maksā visaugstāko cenu par savām suverēnajām tiesībām izvēlēties valsts iekšpolitisko un ārpolitisko virzienu, uzsvēra I.Mūrniece. Ukrainas izdarītā izvēle ir jārespektē. Latvija pilnībā atbalsta Ukrainas eiroatlantiskās integrācijas ceļu. Saeimas deputāti vakar vienbalsīgi apstiprināja ES kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai, kolēģiem sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

I.Mūrniece teica, ka nepieciešams turpināt strādāt pie juridiskiem risinājumiem, lai sauktu Krieviju pie atbildības par starptautisko likumu laušanu un potenciālajiem kara noziegumiem, un noziegumiem pret cilvēci. Ir jāizmeklē Krievijas militārās darbības rezultātā civiliedzīvotājiem nodarītais posts, kā arī civilajai infrastruktūrai nodarītie zaudējumi.

Latvija vienlaikus nosoda Baltkrievijas rīcību. Spēcīgas sankcijas pret Baltkrieviju jau ir ieviestas, un tās vēl jāpastiprina, ņemot vērā Baltkrievijas iesaisti militārajā agresijā pret Ukrainu, pauda I.Mūrniece.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt