I.Mūrniece ārpolitikas debatēs: Ukraina patlaban ir visas Eiropas bruņas, kas aiztur uzbrukumu demokrātijai

(27.01.2022.)

Šī gada ārpolitikas debates notiek īpaši saspringtā laikā, paaugstinātas starptautiskās spriedzes apstākļos, ko radījusi Krievija ar savu agresīvo uzvedību. Ukraina ir kā visas Eiropas bruņas, kas aiztur Krievijas uzbrukumu demokrātijai. Latvijai ir jāsniedz savs ieguldījums, sniedzot ne tikai politisku, bet arī militāru atbalstu. To savā runā Saeimas ikgadējās ārpolitikas debatēs ceturtdien, 27.janvārī, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Izvirzot ultimatīvas prasības NATO, Krievija atklāti grauj Rietumu demokrātiju un alianses principus. Rodas iespaids, ka atgriežamies laikā pirms Otrā pasaules kara. Mums šķita, ka ultimātu valoda pieder pagātnei, sacīja I.Mūrniece. Ziemeļatlantijas alianse apvieno demokrātiskas vērtības pārstāvošas valstis, kurām nav nekādu impērisku ambīciju, tās nevienu neapdraud. Rietumu un tātad arī mūsu pieeja attiecībām ar Krieviju nav mainījusies: spēcīga atturēšana un aizsardzība savienojumā ar jēgpilnu dialogu, pauda Saeimas priekšsēdētāja, atzīmējot, ka Latvija atbalsta stingras un efektīvas sankcijas. Šī pieeja tika lietota arī pēdējo nedēļu laikā Ženēvā, Briselē un Vīnē, sacīja I.Mūrniece.

“Krievijas agresijai un dezinformācijai pretī liekama plaša spektra preventīva aizsardzība, pretdarbība dezinformācijai. Tā ir NATO sabiedroto vienotība un solidaritāte, kas šajos draudīgajos laikos ir ļoti būtiska mums, alianses austrumu flanga valstij. Mēs novērtējam atbalstu, kas mums tiek sniegts gan militārajā ziņā, gan stiprinot mūsu kibertelpu,” pauda Saeimas priekšsēdētāja.

I.Mūrniece, atzīmējot arī parlamenta ieguldījumu, uzrunā akcentēja ārpolitikas pienesumu valsts neatkarības nodrošināšanai, drošības stiprināšanai un tautas labklājības paaugstināšanai, uzsverot, ka mūsu valsts var attīstīties sekmīgi mijiedarbē ar citām valstīm, līdzdarbojoties starptautiskajās organizācijās, stiprinot līgumos balstīto starptautisko kārtību. Tajā pašā laikā mēs novērtējam klasisko divpusējo diplomātiju, kas ir nepieciešama labu attiecību veidošanai starp nacionālajām valstīm, sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

“Mūsu aktīvais darbs starptautiskajās institūcijās nes augļus – vairāki Latvijas profesionāļi ieņem augstus amatus Eiropas Savienības struktūrās un NATO,” sacīja I.Mūrniece, akcentējot arī vairākus Latvijas ārpolitikas mērķus turpmākajiem gadiem, tostarp kļūt par ANO Drošības padomes nepastāvīgo dalībvalsti no 2026.gada līdz 2027.gadam.

Latvijas pērnā gada veikums ārpolitikā ir ievērības cienīgs. Mūsu nākotnes nodomi ir cēli un īstenojami. Taču īstenojami ar vairākiem nosacījumiem, un svarīgākais no tiem ir miers un drošība – mūsu valstī un reģionā. To palīdz sargāt mūsu sabiedrotie NATO dalībvalstis, sacīja Saeimas priekšsēdētāja, pateicoties to valstu valdībām un parlamentiem, kuras iesaistījušās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā, kuru vada Kanāda, kā arī tām valstīm, kuras nodrošina Baltijas gaisa telpas patrulēšanu.

“Turpināsim savu ikdienas darbu, būsim modri un droši mūsu ārpolitisko mērķu virzītāji. Lai veicas visiem, kas iesaistīti ārpolitikas veidošanā un Latvijas interešu aizstāvībā!” sacīja I.Mūrniece.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem