Saeimas priekšsēdētāja aicina Eiropas Savienību aktīvāk atbalstīt ārējās robežas stiprināšanu

(19.08.2021.)
VideoGalerija

Baltijas valstu austrumu robeža vienlaikus ir visas Eiropas Savienības (ES) ārējā robeža. Šobrīd, kad piedzīvojam Baltkrievijas režīma hibrīduzbrukumu pie mūsu robežas, mēs sagaidām aktīvākus ES soļus, kas ļautu piešķirt lielāku ES finansējumu mūsu ārējās robežas stiprināšanai. Tāpat Latvija novērtēs plašāku ES aģentūras “Frontex” klātbūtni mūsu valstī. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece pēc tikšanās ar Eiropas Parlamenta priekšsēdētāju Dāvidu Mariju Sasoli (David Maria Sassoli), kurš ceturtdien, 19.augustā, Latviju apmeklēja oficiālā vizītē.

I.Mūrniece uzsvēra, ka trīsdesmit gadus pēc padomju okupācijas beigām Baltijas valstis ir līdzīgi domājošas ES un NATO dalībvalstis, kuras vieno kopīgas demokrātiskās vērtības. Saeimas priekšsēdētāja atzinīgi vērtēja Baltijas valstu veiksmīgo sadarbību reģionālajos infrastruktūras projektos - Baltijas elektrības tīklu sinhronizācijā un “Rail Baltica”, kas tiek īstenoti ar apjomīgu ES atbalstu. “Šie ir visai Eiropas Savienībai nozīmīgi projekti, kas sekmēs ne tikai mūsu reģiona savienojamību, tas ir arī mūsu drošības jautājums,” pauda I.Mūrniece.

I.Mūrniece augstu novērtēja Eiropas Parlamenta priekšsēdētāja aktīvo atbalstu, kā arī izpratni par izaicinājumiem, ar kuriem patlaban sastopas Baltijas valstis, un Baltkrievijas lomu situācijas attīstībā.

Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka nepieciešams aktīvāks Eiropas Parlamenta un nacionālo parlamentu dialogs, lai veidotu spēcīgu Eiropu, kas ieklausās un strādā tās iedzīvotāju labā. Laiki ir mainījušies, un mums Eiropā ir jāmeklē jauni un efektīvi risinājumi, lai pārvarētu Covid-19 krīzi un citus šā brīža izaicinājumus. To spēsim, tikai strādājot kopā, pauda I.Mūrniece.

I.Mūrniece un D.M.Sasoli uzsvēra ES paplašināšanās un Austrumu partnerības lomu, veidojot drošu un stabilu Eiropu. Saeimas priekšsēdētāja īpaši izcēla Krimas platformas nozīmi, lai sekmētu plašu starptautisku atbalstu Krimas deokupācijas jautājumam. Mūsu – parlamentāriešu – uzdevums ir aktīvi uzturēt šo jautājumu starptautiskajā dienas kārtībā un palīdzēt Ukrainai, tā I.Mūrniece.

Sarunā ar Eiropas Parlamenta priekšsēdētāju piedalījās arī Saeimas deputāti – Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda, Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns un Ārlietu komisijas priekšsēdētāja vietnieks Ojārs Ēriks Kalniņš.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157719699247203
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde