Ināra Mūrniece: aktīva Baltijas valstu sadarbība palīdzēs veiksmīgāk pārvarēt pandēmijas radītās sekas

(08.07.2021.)
VideoGalerija

Esmu patiesi gandarīta, ka varam atsākt pirms pandēmijas tik ierasto tradīciju - Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentu spīkeru trīspusējās klātienes tikšanās, lai apspriestu aktuālākos Baltijas valstu un parlamentu dienaskārtības jautājumus. Tas ļauj mums saskaņot viedokļus un vienoties par kopīgām pozīcijām, lai starptautiskajā arēnā Baltijas balss izskan vienoti un spēcīgi. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Saeimas namā uzņemot Igaunijas Republikas parlamenta (Rīgikogu) priekšsēdētāju Jiri Ratasu (Jüri Ratas) un Lietuvas Republikas parlamenta (Seima) priekšsēdētāju Viktoriju Čmilīti-Nilsenu (Viktorija Čmilytė-Nielsen).

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka aktīva Baltijas valstu sadarbība palīdzēs veiksmīgāk pārvarēt pandēmijas radītās sekas. Mums jāturpina darbs pie ekonomiskās un sociālās stabilitātes nodrošināšanas reģionā, kā arī pie vienotas infrastruktūras projektiem, tostarp kopīgi īstenojot “Rail Baltica” dzelzceļa līnijas projektu, kā arī Baltijas valstu elektrības tīklu sinhronizāciju.

Pievēršoties situācijai Baltkrievijā, I.Mūrniece apliecināja solidaritāti un gatavību sniegt praktisku palīdzību Lietuvai, kura patlaban piedzīvo nelegālās imigrācijas krīzi. “Esam norūpējušies par Baltkrievijas režīma centieniem izmantot nelegālās migrācijas spiedienu politiskiem mērķiem. Vienlaikus ir skaidrs, šī situācija ir jārisina Eiropas Savienības līmenī, jo Lietuvas robeža ir arī savienības ārējā robeža,” uzsvēra I.Mūrniece.

Tikšanās dalībnieki apliecināja Baltijas valstu stingru atbalstu Ukrainai tās reformu ceļā. Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Baltijas valstīm kopīgi jāstrādā, lai sekmētu plašāku starptautisku iesaisti Krimas atbalsta platformā – tā ir starptautiska iniciatīva, kas fokusēsies uz Krimas deokupācijas veicināšanu un tiks oficiāli atklāta augustā. Latvija to redz kā nozīmīgu formātu, lai starptautiskajā dienaskārtībā uzturētu jautājumu par Krimas deokupāciju, un Saeimā šīm mērķim nodibināta Krimas platformas atbalsta grupa.

Pārrunājot pandēmijas radītos izaicinājumus, Baltijas parlamentu spīkeri bija vienisprātis, ka vasaras laiks ir jāizmanto, lai panāktu pēc iespējas plašu vakcinācijas aptveri, kas ļautu rudenī pēc iespējas noturēt ekonomisko aktivitāti, kā arī nodrošinātu bērniem iespēju atgriezties skolās klātienē. Vienlaikus bažas raisa visās trīs valstīs novērotais vakcinācijas tempa kritums, kas mudina meklēt aizvien jaunus, netradicionālus veidus, kā uzrunāt iedzīvotājus par vakcinācijas nepieciešamību.   

Baltijas valstu parlamentu priekšsēdētāju sarunā piedalījās arī Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns, kurš iepazīstināja ar Baltijas valstu starpparlamentārās organizācijas aktualitātēm. 

Vizītes ietvaros parlamentu priekšsēdētājiem vēl plānota tikšanās ar NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktoru Jāni Sārtu, lai un apspriestu dezinformācijas radītos izaicinājumus Baltijas reģionā.

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt