Saeimas priekšsēdētāja: ir vajadzīgi skaidri lēmumi par ilgtspējīgiem investīciju projektiem

(12.03.2021.)
Galerija

“Mums ir mērķtiecīgi jāstrādā, lai Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma ietvaros pieejamais finansējums ienāktu mūsu ekonomikā bez kavēšanās. Mums ir vajadzīgi skaidri lēmumi par ilgtspējīgiem investīciju projektiem un ar tiem saistītām nepieciešamajām reformām, lai tuvākajos gados šo apjomīgo Eiropas Savienības finansējumu jēgpilni ieguldītu Latvijā un Baltijas reģionā,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, piektdien, 12.martā, tiešsaistē atklājot augsta līmeņa ekspertu starptautisko konferenci “Baltijas ES sarunas 2021: vai Eiropai kļūst labāk?”.

“Tikai kopā strādājot, mēs spēsim īstenot mērķus. Tas ir Eiropas spēks. Arī Covid-19 pandēmijas laikā Eiropā mēs visi esam “vienā laivā”. Ikkatru no mums skar lieli izaicinājumi. Un arī risinājumi mums ir jāmeklē kopīgi,” akcentēja Saeimas priekšsēdētāja, uzsverot, ka patlaban prioritāte ir iespējami ātrāka Eiropas Savienības (ES) reakcija uz pandēmiju veselības jomā, īpaši attiecībā uz vakcīnām.

Runājot par ES ārējām attiecībām, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka arī turpmāk baltiešu pienākums ir stingri iestāties par aktīvu ES kaimiņattiecību politiku. “Šajās dienās aprit septiņi gadi, kopš Krievija nelikumīgi anektēja Krimu. Mums – baltiešiem – un visai starptautiskajai sabiedrībai ir jāturpina stingri un nelokāmi iestāties par Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti. Tāpat mums ir jāturpina nemainīgi atbalstīt Gruzijas suverenitāti un teritoriālo integritāti, kā arī palīdzēt Baltkrievijas demokrātiskajai pilsoniskajai sabiedrībai un neatkarīgajiem žurnālistiem,” norādīja I.Mūrniece.

Baltijas valstu parlamentus vieno ciešas sadarbības saites ar Austrumu partnerības reģiona valstu parlamentāriešiem, sacīja I.Mūrniece, uzsverot, ka Baltijas pieredze var būt noderīga, īstenojot vajadzīgas, tomēr dažkārt sāpīgas demokrātiskās reformas šajās valstīs.

“Šogad Austrumu partnerības samitam ir jāsniedz skaidra politiska perspektīva šā reģiona valstīm par to, kā tuvināties Eiropas Savienībai, kā arī jānosaka jauni praktiski ilgtermiņa sadarbības mērķi. Mums ir jāatbalsta Austrumu partnerības reģiona valstu eirointegrācijas centieni,” teica I.Mūrniece.

Konferences atklāšanā par ES tirdzniecības politiku runāja Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks, ES Tirdzniecības komisārs Valdis Dombrovskis.

Starptautisko konferenci “Baltijas ES sarunas” tradicionāli organizē Saeima sadarbībā ar Latvijas Ārpolitikas institūtu (LĀI) un EK pārstāvniecību Latvijā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā