I.Mūrniece: ieguvumi no Eiropas un transatlantiskās sadarbības nav pašsaprotami

(28.01.2021.)

Ieguvumus no Eiropas un transatlantiskās sadarbības mēs nedrīkstam uzskatīt par pašsaprotamiem. Tādēļ mums vispusīgi jāiesaistās debatēs par Eiropas nākotni. Tā ir mūsu visu atbildība. Saeima līdz ar citiem nacionālajiem parlamentiem ir ieinteresēta aktīvi piedalīties Eiropas nākotnes konferencē. Sabiedrība no Eiropas sadarbības gaida konkrētus, praktiskus rezultātus, savā runā Saeimas ikgadējās ārpolitikas debatēs ceturtdien, 28.janvārī, norādīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. 

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka aizvadītais gads Eiropas Savienībai bijis sarežģītu sarunu gads. Esam gandarīti, ka Vācijas prezidentūras noslēgumā beidzot pieņemts Eiropas Savienības daudzgadu budžets, kā arī jauns un ambiciozs Atveseļošanas un noturības instruments, akcentēja I.Mūrniece. 

Drošības izaicinājumi mūsu reģionā un pasaulē pieaug. Pieaug arī hibrīdapdraudējums, dezinformācija un kiberuzbrukumi, pauda Saeimas priekšsēdētāja un pateicās mūsu sabiedrotajiem par dalību NATO kaujas grupā Latvijā. 

I.Mūrniece uzsvēra, ka Latvijas interesēs ir darīt visu nepieciešamo, lai stiprinātu Ziemeļatlantijas aliansi un tā būtu labi sagatavota pārvarēt jaunos drošības izaicinājumus eiroatlantiskajā telpā. Tāpat Saeimas priekšsēdētāja uzvēra ASV kā Baltijas valstu stratēģiskā partnera un sabiedrotā nozīmi Baltijas reģiona drošības kontekstā. 

Apvienotā Karaliste vairs nav Eiropas Savienības dalībvalsts, bet esam ieinteresēti attīstīt ciešu sadarbību, jo tā ir un būs Latvijai līdzīgi domājoša valsts ārlietu, drošības politikas un aizsardzības jautājumos, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. 

Runājot par situāciju kaimiņvalstīs, Saeimas priekšsēdētāja akcentēja nepieciešamību turpināt atbalstīt Baltkrievijas pilsonisko sabiedrību, kā arī pauda satraukumu par cilvēktiesību situācijas pasliktināšanos Krievijā. 

Pievienojos aicinājumiem nekavējoties atbrīvot Alekseju Navaļniju un miermīlīgos protestētājus, kas tika aizturēti pagājušajā sestdienā daudzās Krievijas pilsētās. Sagaidām stingras Eiropas Savienības sankcijas pret tām Krievijas amatpersonām, kuras par to ir atbildīgas, sacīja I.Mūrniece. 

Saeimas priekšsēdētāja izteica pateicību ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam, kā arī Latvijas vēstniekiem un visam ārlietu dienestam par pārliecinošo diplomātiskā un konsulārā dienesta darbu kopš mūsu valsts neatkarības atjaunošanas. Svinot Latvijas valsts starptautiskās atzīšanas de iure simtgadi, vēlu mums visiem vienprātību, strādājot mīļās Latvijas labā, teica I.Mūrniece.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā