I.Mūrniece: veiksmīgs lobēšanas regulējums sabiedrībai palīdz labāk izprast varas institūciju lēmumus

(11.12.2020.)
Galerija

Veiksmīgs lobēšanas regulējums ir viens no faktoriem, kas sabiedrībai palīdz labāk izprast dažādu varas institūciju lēmumus, padara tos caurspīdīgākus, mazina aizdomas, ka virzītas kādas nelielas grupas intereses, atzīmēja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece piektdien, 11.decembrī, atklājot starptautisko tiešsaistes konferenci “Ceļā uz interešu aizstāvības tiesisko regulējumu Latvijā”.

Iedzīvotāju uzticības saglabāšana un stiprināšana šajā laikā ir viens no svarīgākajiem politikas uzdevumiem gan pie mums Latvijā, gan Eiropā un daudzviet citur pasaulē. Iedzīvotāju uzticība valstij, tās pārvaldei un politiskajai sistēmai ir svarīgs demokrātijas priekšnosacījums, kas nosaka demokrātijas kvalitāti, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

I.Mūrniece uzsvēra, ka Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā uzsākts darbs pie lobēšanas jeb interešu pārstāvības tiesiskā regulējuma izstrādes. Lobēšanas tiesiskais regulējums ir darbs, uz kuru parlaments tiek mudināts jau vairāk nekā desmit gadus, un es novēlu šim Saeimas sasaukumam spert nozīmīgu soli vēlamajā virzienā, sacīja I.Mūrniece.

Runājot par jau paveikto, I.Mūrniece uzsvēra, ka šī Saeimas sasaukuma laikā jau pieņemti vēsturiski grozījumi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, kas būtiski palielina politisko partiju finansējumu no valsts budžeta līdzekļiem un vienlaikus ievērojami samazina pieļaujamo ziedojumu apmēru. Šo izmaiņu mērķis bija veicināt politisko partiju neatkarību un mazināt privāto ziedotāju ietekmi uz politiku. Šis bija solis, kas krasi mainīja spēles noteikumus politisko procesu caurspīdīgumā, atzīmēja Saeimas priekšsēdētāja.

“Lobēšanas regulējuma sekmīga darbība nav iespējama bez ētikas standartu ievērošanas. Tieši ētikas standarti nosaka visiedarbīgāko regulējumu – pašregulējumu. Kā mēs darām savu darbu, kādi esam saskarsmē ar citiem, kā saprotam kopīgo sabiedrisko labumu, pārstāvot kāda intereses. Tas ir ļoti svarīgi ikvienam, arī amatpersonām un mums, parlamentāriešiem,” akcentēja I.Mūrniece.

Aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns atzīmēja, ka pašlaik pandēmija ir piebremzējusi ambiciozos mērķus, kuri izvirzīti pagājušajā gadā, sēdēs un grupu sanāksmēs strādājot pie lobēšanas regulējuma. Tomēr pandēmija nav apturējusi mūsu politisko gribu izstrādāt šo regulējumu līdz galam un nākamajā sesijā to skatīt vismaz pirmajā lasījumā, uzsvēra J.Rancāns.

Piektdien notiek starptautiska tiešsaistes konference “Ceļā uz interešu aizstāvības tiesisko regulējumu Latvijā”, kurā tiek spriests par dažādu Eiropas valstu pieredzi un praksi regulējuma izstrādē, pieņemšanā un ieviešanā, kā arī Atvērtās pārvaldības partnerības lomu.

Pasākumu rīko Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija sadarbībā ar biedrību “Sabiedrība par atklātību – Delna” un Valsts kanceleju.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157717254896782
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā