Saeimas priekšsēdētāja: jauniešu interesēm jābūt sadzirdētām kā Latvijas, tā Eiropas Savienības likumdošanas procesā

(23.09.2020.)
Galerija

“Esmu pārliecināta, ka jauniešiem ir daudz aktīvāk jāiesaistās Latvijas politiskajā dzīvē, lai jūsu balsis un intereses tiktu sadzirdētas un ņemtas vērā Latvijas un Eiropas Savienības likumdošanas procesā. Tikai sadarbībā mēs varam apliecināt savu pilsoņa spēku – šodien un nākotnē,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece trešdien, 23.septembrī, uzrunājot klātesošos Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolu mācību gada svinīgajā atklāšanas pasākumā #Pilsoņaspēks.

“Šodien tiek veidota nākotnes Eiropa, kura būs zaļāka, klimatam draudzīgāka, radošāka un inovatīvāka. Jūsu kā Eiropas Parlamenta vēstnešu misija ir būt aktīviem Eiropas politikas dalībniekiem un aicināt arī citus tādiem būt,” jauniešiem sacīja I.Mūrniece, atgādinot, ka ar idejām un priekšlikumiem vien nepietiek – ir jārod domubiedri, kurus šīs idejas pārliecina un kuri vēlas kopā tās īstenot.

“Eiropu raksturo demokrātija, tiesiskums, suverenitāte un brīvība. Tās ir vērtības, kurām ticam un sekojam mūsu darbos. Eiropas tautu vēstures gaitā grieķi ir devuši demokrātiju, romieši – republiku, franču nācija – parlamentu, gadu simtos un tūkstošos veidojot noturīgu Eiropas politiskās kultūras audumu,” sacīja I.Mūrniece, paužot gandarījumu, ka šajā mācību gadā jauniešiem būs iespēja padziļināti pievērsties ar parlamentāro demokrātiju saistītiem jautājumiem Latvijā, sākot ar to, kā strādā Saeima un kāda ir tās loma Latvijas Eiropas politikas veidošanā.

Arī Baltijas valstis ir ieaudušas savu rakstu Eiropas demokrātijas stāstā, akcentēja Saeimas priekšsēdētāja, uzsverot, ka pirms vairāk nekā simts gadiem Latvija tika dibināta kā moderna valsts - kā demokrātiska parlamentāra republika, kurā suverenā vara pieder Latvijas tautai.

“Pirms trīsdesmit gadiem Latvijas valsts neatkarība tika atjaunota nevardarbīgā, parlamentārā ceļā. Baltijas brīvības ceļš apliecināja, ka mazas un apspiestas nācijas var sasniegt brīvību un demokrātiju. Baltijas ceļš, kurā piedalījās jūsu vecāki un vecvecāki, apliecināja, ka rupjā spēkā balstīta vara nav likteņa nolemtība,” sacīja I.Mūrniece.

“Šodien mēs redzam, ka mums kaimiņos – Baltkrievijā - sabiedrība pieprasa demokrātiju,” pauda Saeimas priekšsēdētāja, uzsverot, ka šajā valstī jaunieši un studenti iziet ielās, un sabiedrība prasa, lai tiktu ievērotas katra pilsoņa tiesības piedalīties brīvās un atklātās demokrātiskās vēlēšanās un viņu izteiktā griba tiktu respektēta.

“Baltkrievijas sabiedrība vēlas iet demokrātijas ceļu par spīti varas brutalitātei un viltum. Es ticu, ka agrāk vai vēlāk tas notiks, jo nevar ilgstoši pastāvēt vara, kas balstās tikai uz spēku un bailēm. Eiropas valstu vēsture māca, ka tikai tās nācijas, kurās vara balstās pilsoņu gribā un spējā pašiem lemt par savu valsti, pārdzīvos laikmetus,” sacīja I.Mūrniece.

Pasākums #Pilsoņaspēks norisinājās par godu Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolu jaunā mācību gada atklāšanai. Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolas ir Eiropas Savienības mēroga programma, kuru sadarbībā ar pedagogiem īsteno Eiropas Parlamenta birojs. Starptautiskā programma Latvijā tiek īstenota jau piekto mācību gadu.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157716088443857
Izmantošanas noteikumi: http://saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde