Saeimas priekšsēdētāja: brīvība, neatkarība un demokrātija – vērtības, par kurām cīnīsimies vienmēr

(20.08.2020.)
Galerija

Brīvība, neatkarība un demokrātija ir vērtības, par kurām mēs cīnījāmies pirms 100 gadiem, pirms 30 gadiem un cīnīsimies vienmēr. To norādīja Saeimas priekšsēdētaja Ināra Mūrniece, ceturtdien, 20.augustā, uzrunājot klātesošos fotoizstādes “Deklarācijai “Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu” – 30” atklāšanā pie Brīvības pieminekļa.

Svinīgajā pasākumā I.Mūrniece izteica gandarījumu, ka izstāde piedāvā unikālas un interesantas vēstures liecības, tās tverot ne tikai Latvijas, bet visas Baltijas mērogā. “Šīs laikmeta liecības mums ir svarīgas, un visskaistākais šajā izstādē ir redzēt cilvēku sejas - brīvas, apgarotas un bezbailīgas,” pauda I.Mūrniece. Saeimas priekšsēdētāja pateicās tā laika fotogrāfiem, kuri pašaizliedzīgi darīja savu darbu – dokumentēja notikumus, atspoguļoja to mērogu un tvēra cilvēku emocijas.

Atskatoties uz tā laika notikumiem, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka 4.maija balsojums Augstākajā padomē bija galvenais pagrieziens ceļā uz Latvijas valstiskuma atjaunošanu. “Tas pagāja lielā pacilātībā un ar plašu tautas klātbūtni pie tagadējā Saeimas nama. Augusta balsojumu, kas notika pēc gada, apēnoja lielas bažas par augusta puču, taču to nodrošināja skaidra apziņa par darāmo. Augusta balsojums pavēra ceļu tobrīd svarīgākajam – iespējai atjaunot Latvijas neatkarību de facto – pieņemt konstitucionālo likumu “Par Latvijas Republikas valstisko statusu”, ar ko pilnībā atjaunoja Satversmes darbību visā Latvijā,” sacīja I.Mūrniece.

Lēmumi šajā laikā tika pieņemti demokrātiskā ceļā, un būtiska loma šajos notikumos bija parlamentam. Balsojums bija leģitīms, un neatkarības piekritēji tajā uzvarēja godīgā balsojumā, akcentēja I.Mūrniece, paužot pateicību Augstākās padomes deputātiem par izlēmību, drosmi un uzticību Latvijai.

Tāpat pateicības vārdus Saeimas priekšsēdētāja veltīja tautai: “Toreiz savu gribu tauta pauda nepārprotami! Un šajās fotogrāfijās mēs skaidri ieraugām tieši tautas, visu triju Baltijas valstu iedzīvotāju lielo sapni par neatkarību.”

I.Mūrniece arī akcentēja, ka lielas alkas pēc pārmaiņām, vēlme dzīvot brīvā, godīgā, demokrātiskā valstī ir redzamas arī to cilvēku sejās fotogrāfijās un videomateriālos, kas izgājuši tautas demonstrācijās Baltkrievijā. To pamanījusi visa pasaule. “Saeima šonedēļ pieņēma paziņojumu par Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, un tajā aicinām atkārtoti noturēt prezidenta vēlēšanas saskaņā ar starptautiski atzītiem standartiem, aicinām varas iestādes pārtraukt spēka pielietošanu un atbrīvot politiski ieslodzītos.”

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157715560627138
Izmantošanas noteikumi: http://saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde