Tautsaimniecības komisija nosaka gāzes tirgus atvēršanas principus

(03.02.2016.)
Gallery

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti trešdien, 3.februārī, noslēdza darbu pie Enerģētikas likuma grozījumiem, nosakot gāzes tirgus principus ikvienam tirgotājam, kā arī tiesības mājsaimniecībām izvēlēties gāzes piegādātāju. Komisija lūgs Saeimu likuma izmaiņas, kas paredz īstenot dabasgāzes tirgus reformas noslēdzošo posmu, galīgajā lasījumā skatīt 11.februāra parlamenta sēdē, informē komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš.

“Konkurencei atvērts gāzes tirgus ir ļoti nozīmīgs Latvijas tautsaimniecībai un uzņēmējdarbībai kopumā. Izveidojot efektīvus nosacījumus dabasgāzes tirgum, tā būs iespēja tajā ienākt vairākiem gāzes piegādātājiem, tādējādi veicinot konkurenci šajā jomā. Tas būs ieguvums gan iedzīvotājiem, gan uzņēmumiem, un tirgus atvēršana nodrošinās stabilu un prognozējamu enerģētikas politiku,” uzsver R.Naudiņš.

Saeima jau 2014.gada martā galīgajā lasījumā pieņēma Enerģētikas likuma grozījumus, kas paredzēja gāzes tirgus atvēršanu, kā arī uzņēmuma “Latvijas Gāze” sadalīšanu.

Patlaban Enerģētikas likums papildināts ar dabasgāzes tirgus nosacījumiem, paredzot, ka gāzes cenu noteiks tirgus dalībnieki, savstarpēji vienojoties. Savukārt mājsaimniecībām būs iespēja to saņemt arī par regulatora noteiktajiem tarifiem, ko noteiks ar Ministru kabineta noteikumiem, iepriekš deputātiem sacīja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola. Tirgotājam būs tiesības sākt gāzes tirdzniecību, ja tas būs reģistrēts dabasgāzes tirgotāju reģistrā, paredz likumprojekts.

Likumprojektā valstij ir paredzētas pirmpirkuma tiesības uz vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operatora akcijām, dabasgāzes pārvades sistēmu vai jebkādu tās daļu un gāzes krātuvēm vai jebkādu to daļu. Ja valsts pirmpirkuma tiesības neizmantos, bet īpašumtiesības atsavinās par labu kādam citam subjektam, šādu darījumu apstiprinās Ministru kabinets, balstoties uz Satversmes aizsardzības biroja un Drošības policijas atzinumu.

Uzņēmumam “Latvijas Gāze” līdz 2017.gada 3.aprīlim ir jānodala gāzes pārvade un uzglabāšana no sadales un tirdzniecības, izveidojot divus uzņēmumus. Savukārt līdz 2017.gada 31.decembrim vienotajam dabasgāzes pārvades un uzglābšanas uzņēmumam (sistēmas operatoram) būs jābūt juridiski neatkarīgam no dabasgāzes apgādes komersantiem, kas nodarbojas ar gāzes tirdzniecību un sadali.

Komisijas deputāti atbalstījuši priekšlikumu, kas paredz pienākumu “Latvijas Gāzei” jau patlaban nodrošināt trešo pušu piekļuvi gāzes sadales sistēmai, vienojoties ar uzņēmumu par tā infrastruktūras izmantošanas maksu.
Grozījumi arī paredz sabiedriskā pakalpojuma regulatora tiesības un pienākumus, īstenojot dabasgāzes sistēmas operatoru uzraudzību, kā arī naudas soda piemērošanu pārkāpumu gadījumos.

Likumprojektā precizēta virkne terminu, tostarp definēts saistītais lietotājs, kas būs dabasgāzes lietotājs, kurš pirks gāzi par regulētu cenu.

Pašlaik Latvijas dabasgāzes tirgū darbojas viens uzņēmums – akciju sabiedrība “Latvijas Gāze”-, kas nodrošina dabasgāzes iepirkšanu, uzglabāšanu, pārvadi, sadali un tirdzniecību. Mūsu valsts dabasgāzes apgādes sistēma ir savienota tikai ar Lietuvas un Igaunijas sistēmām, bet ne ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, un Latvijai patlaban ir tikai viens dabasgāzes piegādātājs – Krievija. 

Enerģētikas likuma izmaiņas Saeimai vēl jāpieņem trešajā galīgajā lasījumā.

 



Saeimas Preses dienests

Otrdien, 28.maijā
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
11:30  Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Ukrainas parlamentu tikšanās ar Ukrainas parlamenta Ukrainas ­– Latvijas sadraudzības grupu
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
12:00  Saeimas deputātu apmācības – stratēģiskā komunikācija un informatīvās telpas drošība
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Mājokļa jautājumu apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas sēde
14:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde