Cilvēktiesību komisija: jānovērš šķēršļi, kas kavē VDK dokumentu izpētes komisijas darbu

(03.02.2016.)
Gallery

„Valsts drošības komitejas dokumentu izpētes komisijas līdzšinējais darbs vērtējams kā visnotaļ vērienīgs. Lai gan komisija darbu uzsāka vien pirms trim mēnešiem, tās paveiktais jau izraisījis nozīmīgas diskusijas arī publiskajā telpā. Taču komisija saskaras ar virkni problēmu, kas kavē tās darbību, tādēļ Saeimai jādara viss nepieciešamais, lai palīdzētu atrisināt šos jautājumus un komisija varētu līdz Latvijas simtgadei 2018.gadā pabeigt savu darbu,” trešdien, 3.februārī, uzsvēra Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne.

Viena no būtiskākajām problēmām, kas apdraud LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisijas darbu, ir jautājums par piekļuvi VDK dokumentiem. Daļa dokumentu atrodas Satversmes aizsardzības biroja (SAB) Totalitārisma seku dokumentēšanas centrā. Pētāmajiem dokumentiem likumdošana neparedz valsts noslēpuma statusu, taču šāds statuss piemērots SAB telpām, tādēļ pētnieki nevar piekļūt dokumentiem.

Kā sēdē uzsvēra VDK dokumentu izpētes komisijas locekļi, SAB piedāvājums pieņemt darbā vienu vai divus no zinātniekiem nav pieņemams. Komisijas pārstāvji uzsvēra, ka piedāvātais risinājums „nav zinātniskā pētniecība”. Tas pētniecību pakļautu valsts noslēpuma nosacījumiem, tādējādi faktiski iezīmējot zinātniskā darba beigas. Komisijas sastāvā ir pētnieki, kuri specializējušies konkrētās jomās, piemēram, reliģijā, kultūras sakaros, filtrācijā, cenzūrā, taču valsts noslēpuma statuss tiem pētniekiem, kuri kļūtu par SAB darbiniekiem, neļautu dalīties informācijā ar kolēģiem.

Kā informēja VDK dokumentu izpētes komisijas locekļi, SAB arī atteicies izsniegt dokumentu kopijas, norādot, ka neselektīva dokumentu kopēšana būtu nelietderīga komisijas līdzekļu un darba resursu izmantošana, bet SAB Totalitārisma seku dokumentēšanas centra budžetā nav paredzēti papildus resursi šādu darbu veikšanai.

VDK dokumentu izpētes komisija aicinājusi SAB Totalitārisma seku dokumentēšanas centra rīcībā esošos dokumentus nodot Latvijas Nacionālajam arhīvam.

3.februāra Cilvēktiesību komisijas sēdē VDK zinātniskās izpētes komisija informēja deputātus par savu līdzšinējo darbību un turpmākajām iecerēm VDK dokumentu zinātniskās izpētes jomā.

VDK zinātniskās izpētes komisija izveidota 2014.gada augustā, taču finansējums reāla darba uzsākšanai tai piešķirts 2015.gada oktobrī. Komisija izveidota, lai veiktu bijušās VDK dokumentu zinātnisko, tostarp vēsturisko un juridisko izpēti, kā arī izvērtētu materiālo un morālo kaitējumu, ko VDK nodarījusi Latvijas Republikai un tās iedzīvotājiem.

 

Fotogrāfijas no sēdes: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157664073938052
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 19.maijā