Saeimas priekšsēdētāja Francijas vēstniekam: Eiropas drošība ir mūsu kopīgā prioritāte

(24.09.2024.)
VideoGalerie

Latviju un Franciju vieno aktīva sadarbība daudzās jomās, it īpaši aizsardzībā, ekonomikā un izglītībā, akcentēja Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa otrdien, 24.septembrī, parlamentā tiekoties ar Francijas vēstnieku Latvijā Manuelu Lafonu Rapnuilu (Manuel Lafont Rapnouil). Vienlaikus Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra Eiropas drošību kā absolūto prioritāti abām valstīm. Vēstnieks Saeimas namā bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Patlaban visu Eiropas valstu dienaskārtībā ir drošības un aizsardzības jautājumi, kā arī atbalsts Ukrainai, sacīja D.Mieriņa un pateicās Francijai par iesaistīšanos Latvijas vadītajā dronu koalīcijā. Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka nepieciešams straujāk kāpināt atbalsta tempu Ukrainai, kas patlaban ir nepietiekams.

Saeimas priekšsēdētāja kā vēl vienu atbalsta veidu Ukrainai minēja plānoto Starptautiskās Krimas platformas parlamentāro samitu, kas oktobrī notiks Rīgā. D.Mieriņa izcēla nepieciešamību samitā runāt par plašāku atbalstu Ukrainai cīņā pret agresoru, kā arī par Krievijas atbildības jautājumu. Francijas vēstnieks pateicās Latvijai par uzaicinājumu uz šo pasākumu un apliecināja, ka Francijas Nacionālās asamblejas prezidente plāno to apmeklēt.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Latvija savas aizsardzības stiprināšanai jau atvēlējusi trīs procentus gadā no iekšzemes kopprodukta, kamēr Ukrainas atbalstam atvēlam 0,25 procentus no iekšzemes kopprodukta. Runājot par plašāku atbalstu Ukrainai, D.Mieriņa aicināja sekot Latvijas piemēram un Eiropas līmenī noteikt līdzīgu fiksētu militārās palīdzības Ukrainai apjomu, lai paātrinātu Ukrainas uzvaru.

Sarunas laikā tika pārrunātas sadarbības stiprināšanas iespējas starptautisko organizāciju ietvaros, cita starpā Saeimas priekšsēdētājai izsakot cerību uz Francijas atbalstu Latvijas kandidatūrai 2025.gada ANO Drošības padomes vēlēšanās un sekojošu veiksmīgu sadarbību ANO Drošības padomes ietvaros.

Saeimas priekšsēdētāja un Francijas vēstnieks augstu novērtēja arī savstarpējo sadarbību izglītības jomā, kas veicinājusi franču valodas apguves pieejamību Latvijas skolās. Vēstnieks apliecināja, ka Francija ir gandarīta par šādu sadarbību un turpinās atbalstīt franču valodas apguvi Latvijā.

Abas puses bija vienisprātis, ka Latvijai un Francijai ir svarīgi turpināt stiprināt ekonomisko sadarbību, tostarp veicinot Eiropas aizsardzības nozares attīstību.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720320552336/ 
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 27.septembrī
09:00  Baltijas Asamblejas Balvu Literatūrā, mākslā un zinātnē Apvienotās žūrijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas sēde
10:00  Atvērto durvju diena Saeimā