Ārlietu komisija rosina izbeigt vai apturēt vairākus Latvijas un Baltkrievijas divpusējos līgumus

(15.06.2022.)
Galerie

Saeimas Ārlietu komisija trešdien, 15.jūnijā, izskatīja Ārlietu ministrijas apkopoto informāciju par Latvijas Republikas un Baltkrievijas Republikas divpusējiem līgumiem. Deputāti lēma rosināt 12 līgumu izbeigšanu, denonsēšanu vai apturēšanu.

Latvijai ar Baltkrieviju kopumā ir noslēgti 42 divpusējie līgumi. Desmit no tiem jau ir zaudējuši spēku, un viens līgums vēl nav stājies spēkā. Satiksmes ministrija informēja, ka jau ir uzsākta procedūra Latvijas valdības un Baltkrievijas valdības nolīguma par tiešo dzelzceļa satiksmi militāro kravu pārvadājumiem no Baltkrievijas uz trešajām valstīm, izmantojot Latvijas ostas, denonsēšanai.

Iepriekš R.Kols pauda, ka, ļaujot savā teritorijā uzturēties agresora karaspēkam, Baltkrievija atbalsta Krievijas īstenoto militāro agresiju pret Ukrainu un kļūst līdzatbildīga. Komisijas priekšsēdētājs uzsvēra, ka tas ir būtisks iemesls aktualizēt jautājumu par divpusējo attiecību uzturēšanu ar Baltkrieviju un pēc iespējas minimizēt sadarbību ar šo valsti.

Komisija bija aicinājusi nozaru ministrijas izvērtēt, vai esošajos apstākļos ir iespējams apturēt katra atsevišķa ar Baltkrieviju noslēgtā divpusējā līguma izpildi vai to denonsēt.

R.Kols informēja, ka komisija lūgs Ministru kabinetam un atbildīgajām nozaru ministrijām sniegt detalizētāku argumentāciju par atsevišķu līgumu atstāšanu spēkā. Komisijas priekšsēdētājs norādīja, ka plānots turpināt arī diskusijas par sanatorijas “Belorusija” statusu Jūrmalā, lai spriestu par tās iespējamo atsavināšanu.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt