I.Mūrniece Grieķijas prezidentei: kopā varam pārvarēt ģeopolitiskos izaicinājumus

(03.06.2022.)
VideoGalerie

Latvija un Grieķija ir līdzīgi domājošas demokrātiskas valstis. Draudzīgās attiecības un savstarpēja izpratne ir pamats ciešākai sadarbībai, lai kopīgi stātos pretī vēl nepieredzētiem ģeopolitiskajiem satricinājumiem Eiropā. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece piektdien, 3.jūnijā, parlamentā tiekoties ar Grieķijas Republikas prezidenti Katerinu Sakellaropulu (Katerina Sakellaropoulou). Prezidentes vizīte Latvijā rīkota, atzīmējot abu valstu diplomātisko attiecību simtgadi.

Ilgtspējīgu mieru mūsu kontinentā var nodrošināt tikai Ukrainas pilnīga uzvara un Krievijas zaudējums pašas uzsāktajā karā, uzsvēra I.Mūrniece. Reaģējot uz Krievijas pastrādātajiem noziegumiem Ukrainā, Latvija iestājas par sankciju politikas pastiprināšanu un turpmāku Krievijas starptautisko izolāciju, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

Grieķijas prezidente pauda valsts gatavību iesaistīties Ukrainas atjaunošanā pēc kara, kā arī uzsvēra nepieciešamību izmeklēt Krievijas pastrādātos kara noziegumus un sodīt vainīgos.

Puses bija vienisprātis, ka Ukrainas cilvēkiem nepieciešams sniegt skaidru perspektīvu pievienoties Eiropas Savienībai, piešķirot ES kandidātvalsts statusu iespējami ātri.  Tā ir būtiska motivācija turpināt cīņu par savas valsts nākotni. Ukraina patlaban lej asinis par Eiropas pamatvērtībām un vēlmi dzīvot demokrātijā.

Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka karš Ukrainā ir mudinājis arī Latviju pastiprināt savas aizsardzības spējas. Mūsu valsts palielinās aizsardzībai nepieciešamos resursus, un vienlaikus gaidāmajā NATO samitā Madridē ir jāpieņem jaunajai drošības situācijai atbilstoši lēmumi. Uzbrukuma gadījumā NATO ir jāspēj aizsargāt sava teritorija no pirmās minūtes. Alianses austrumu flangā atturēšanas politika jāmaina no atturēšanas uz frontes aizsardzību, būtiski palielinot sabiedroto spēku klātbūtni reģionā.

Tikšanās laikā pārrunāta arī abu valstu veiksmīgā sadarbība starptautiskajās organizācijās.

Kopā ar I.Mūrnieci ar Grieķijas prezidenti šodien tikās arī Saeimās Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Atis Lejiņš un Eiropas lietu komisijas deputāte Vita Anda Tērauda.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720299489231
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 19.martā
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
13:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde
14:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde