I.Mūrniece Lietuvas ārlietu ministram: ārlietās mums ir jāstrādā cieši kopā

(12.02.2021.)
VideoGalerie

Latvija un Lietuva ir labi kaimiņi un sabiedrotie. Ārlietās mums ir jāstrādā cieši kopā, aktīvi koordinējot mūsu viedokļus. Kopā mēs spējam panākt vairāk Eiropas Savienības (ES) kopīgo nostāju veidošanā un attīstot aktīvu transatlantisko dialogu, piektdien, 12.februārī, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, parlamentā tiekoties ar Lietuvas Republikas ārlietu ministru Gabrieļu Landsberģi (Gabrielius Landsbergis).

Tikšanās laikā tika pārrunātas turpmākās sadarbības iespējas reģionā, aktīvi padziļinot parlamentāro dialogu. I.Mūrniece pauda atbalstu Lietuvas prezidentūras prioritātēm Baltijas sadarbībā šajā gadā, uzsverot, ka Baltijas valstīm ir būtiski sevi pozicionēt kā vienotu reģionu. Kā pozitīvs piemērs tika izcelts Baltijas valstu parlamentu Ārlietu komisiju priekšsēdētāju kopīgais paziņojums, kurā nosodīta Krievijas varasiestāžu veiktā Alekseja Navaļnija aizturēšana pēc viņa atgriešanās Krievijā.

Kā akcentēja I.Mūrniece, A.Navaļņija lieta kārtējo reizi izceļ Krievijas nepārtraukto, negatīvo tendenci, vajājot opozīcijas un pilsoniskās sabiedrības pārstāvjus. Saeimas priekšsēdētāja un Lietuvas ārlietu ministrs bija vienisprātis, ka ES jālemj par jaunām spēcīgām sankcijām pret Krievijas amatpersonām, kas ir līdzatbildīgas A.Navaļnija un viņa līdzgaitnieku vajāšanā, piemērojot nesen pieņemto ES cilvēktiesību sankciju režīmu.

Ar G.Landsberģi parlamentā tikās arī Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, kurš uzsvēra, ka ES līmeņa attiecībās ar Krieviju trūkst konkrētas stratēģijas. R.Kols akcentēja, ka Baltijas valstīm ir jāturpina ieturēt stingra un vienota pozīcija starptautisko tiesību un cilvēktiesību jautājumos. Tāpat R.Kols kā aktuālu izcēla jautājumu par transatlantisko attiecību stiprināšanu.

Puses pārrunāja arī situāciju Baltkrievijā. Saeimas priekšsēdētaja izcēla Austrumu partnerību, uzsverot, ka šis jautājums nedrīkst pazust no ES politiskās dienaskārtības.

Šī ir Lietuvas ārlietu ministra G.Landsberģa pirmā vizīte Latvijā pēc stāšanās amatā 2020.gada 11.decembrī.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157718260597783
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt