I.Mūrniece NB8 valstu spīkeru sanāksmē Tallinā: esam domubiedri, kam jāstrādā kopā

(03.09.2019.)
Galerie

“Mēs – Baltijas un Ziemeļvalstis - esam domubiedri, kam cieši jāstrādā kopā. Tā mēs spēsim paveikt daudz vairāk reģiona drošības un labklājības stiprināšanā,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, otrdien, 3.septembrī, uzrunājot Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) parlamentu priekšsēdētājus gadskārtējā konferencē Tallinā.

Baltijas un Ziemeļvalstīm ir jābūt aktīvām Eiropas Savienības (ES) debatēs par Austrumu partnerības politiku pēc 2020.gada. Parlamentāriešiem ir vadoša loma demokrātijas stiprināšanā, un ir jāizmanto visi ES instrumenti, lai palīdzētu Austrumu partneriem turpināt demokrātiskās reformas. Tiesiskums, dzimumu līdztiesība ir vērtības, kuras NB8 valstis pastāvīgi veicina. Esmu pārliecināta, ka stratēģiskās komunikācijas, neatkarīgo mediju atbalsts, kritiskā domāšanas un mediju pratības veicināšana stiprina sabiedrības noturību, sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Atgādinot par Latvijas parlamenta delegācijas stingro nostāju pret Krievijas delegācijas balsstiesību atjaunošanu Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā šā gada jūnijā, Saeimas priekšsēdētāja aicināja kolēģus par šo jautājumu rūpīgi diskutēt savos parlamentos un līdzīgi domājošām valstīm aktīvi koordinēt turpmāko rīcību. Tas ir jautājums par to, kā mēs esam gatavi aizstāvēt tās demokrātiskās vērtības, kas veido mūsu sadarbības pamatu, konferencē uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

I.Mūrniece konferencē NB8 valstu spīkeriem akcentēja, ka Baltijas reģions joprojām saskaras ar sarežģītiem drošības izaicinājumiem. “Mēs redzam, ka Krievija mērķtiecīgi mūsu reģionā attīsta tādas militārās spējas, kas pārsniedz aizsardzībai nepieciešamās vajadzības. Mums ir jābūt modriem un jāturpina cieša sadarbība aizsardzības jomā,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Konferencē NB8 parlamentu priekšsēdētāji arī apmainījās ar viedokļiem par darba metodēm un labo praksi nacionālo parlamentu darbā.

NB8 formāts apvieno Dāniju, Igauniju, Islandi, Latviju, Lietuvu, Norvēģiju, Somiju un Zviedriju, un tajā aktīva sadarbība notiek kopš 90.gadu sākuma. NB8 ietvaros regulāri tiekas Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentārieši, premjerministri un nozaru ministri, kā arī citas amatpersonas un eksperti. Šogad NB8 sadarbību koordinē Islande.

Baltijas valstu un Ziemeļvalstu parlamentu priekšsēdētāju konference notiek reizi gadā kādā no reģiona valstīm.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157710668774226
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā