Līdz 1.jūnijam aicina pieteikt darbus Baltijas Asamblejas ikgadējai balvai

(19.05.2017.)

Vēl līdz 1.jūnijam Baltijas Asambleja (BA) - Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija – aicina pieteikt darbus ikgadējai BA balvai literatūrā, mākslā un zinātnē.

BA balva nodibināta, lai sekmētu literatūras, mākslas un zinātnes attīstību Baltijas valstīs un novērtētu izcilākos sniegumus minētajās nozarēs. Katras balvas apjoms ir 5000 eiro, un tās pasniegs BA sesijā šī gada 9.-10.novembrī Igaunijas galvaspilsētā Tallinā.

Balvu literatūrā piešķir igauniski, latviski vai lietuviski uzrakstīta romāna, lugas, dzejoļu, stāstu un apcerējumu krājuma vai tamlīdzīga sacerējuma autoram. Darba pirmpublicējumam jābūt izdotam pēdējo trīs gadu laikā.

Balvu mākslā piešķir autoram vai izpildītājam par pēdējo trīs gadu laikā radītu mākslas darbu vai darbu ciklu tēlotājmākslā, lietišķajā mākslā, mūzikā, arhitektūrā, teātra mākslā vai kinomākslā. To var piešķirt arī režisoram, solistam, aktierim, baleta māksliniekam vai izpildītājmākslinieku grupai par izcilu māksliniecisku sniegumu pēdējo trīs gadu laikā.

Savukārt balvu zinātnē piešķir izcila zinātniska darba vai pētījumu sērijas autoram humanitārajās, sociālajās vai dabas zinātnēs, ja darbam ir starptautiska nozīme, tas rada nopietnu stimulu Baltijas reģionā un publicēts pēdējo trīs gadu laikā.

Balvai iesniegtos literatūras, mākslas un zinātnes darbus vērtē attiecīgās jomas eksperti, kuri kopā veido BA balvas žūrijas komiteju. Tās sastāvā ir deviņi cilvēki – trīs no katras Baltijas valsts.

Darbus līdz ar BA balvu žūrijai adresētu pieteikumu, pretendenta biogrāfiju, divām recenzijām un citiem papildu materiāliem (ja tādi ir) lūdzam sūtīt BA Latvijas delegācijas sekretārei Ingrīdai Sticenko (Saeima, Rīga, M.Trokšņu iela 2, LV-1811) līdz šī gada 1.jūnijam (ieskaitot). Papildu informācija, rakstot uz e-pastu Ingrida.Sticenko@saeima.lv.

BA balva ir dibināta 1994.gadā, un to ieguvuši daudzi pazīstami kultūras, zinātnes un mākslas jomas darbinieki. Pērn balvu literatūrā ieguva lietuviešu dzejnieks, rakstnieks, literatūras kritiķis, dramaturgs un tulkotājs Sigits Parulskis (Sigitas Parulskis) par romānu „Darkness and Company”, kā arī eseju kolekcijām „Wanting Something Tender Before Dying” un „The Fangs of My Conviction”.

Balva mākslā 2016.gadā piešķirta Igaunijas izvirzītajam režisoram Kristijonam Vildžūnam (Kristijonas Vildžiūnas) par filmu „Seneca’s Day”. Savukārt balvu zinātnē saņēma Maija Dambrova no Latvijas par zinātnisko darbu enerģijas metabolisma jomā, kā arī ieguldījumu preparāta „Mildronāts” darbības mehānismu izpētē.

 

Informācija par BA:
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt