Saeima veic izmaiņas karavīru izdienas pensiju regulējumā

(20.04.2017.)

Saeima ceturtdien, 20.aprīlī, trešajā galīgajā lasījumā pieņēma Grozījumus Militārpersonu izdienas pensiju likumā. Izmaiņas likumā veiktas, lai motivētu karavīrus turpināt profesionālo dienestu maksimāli ilgi, kā arī mudinātu atgriezties profesionālajā dienestā pēc atvaļināšanās. 

Likums paredz aprēķināt lielāku izdienas pensiju visiem karavīriem, kuri militārajā dienestā ir nodienējuši ne mazāk kā 25 gadus un tiek atvaļināti, beidzoties līguma termiņam, – viņu izdienas pensijas aprēķinam piemēros 55 procentu bāzi. Iepriekš šādu bāzi piemēroja, ja karavīru atvaļināja maksimālā vecuma vai slimības dēļ, vai vienības likvidācijas vai reorganizācijas dēļ. Pārējos gadījumos pensiju aprēķināja, par pamatu ņemot 40 procentus no dienesta atalgojuma vidējā apmēra par pēdējiem pieciem gadiem. 

Izdienas stāžā, kas ļauj pretendēt uz izdienas pensiju, turpmāk ieskaitīs gan profesionālajā dienestā, gan obligātajā aktīvajā militārajā dienestā nodienēto laiku. 

Kā skaidro Aizsardzības ministrijā, karavīra maksimālais vecums katrā pakāpē ir noteikts atšķirīgs, un bieži vien virsnieki, kuri ieguvuši augstāku pakāpi, nevar nodienēt līdz maksimālajam vecumam, jo amatu skaits bruņotajos spēkos ir ierobežots. Līdz ar to arī izdienas pensijas aprēķināšana šiem karavīriem sākas ar 40 procentu apmēru.  Tā veidojas sociāli nevienlīdzīga situācija, kad divi karavīri ar vienādu profesionālajā dienestā nodienēto laiku un vienādu izdienas stāžu saņem atšķirīgu izdienas pensiju. 

Lai motivētu rezerves karavīrus atgriezties profesionālajā dienestā, likumā tagad paredzēta iespēja pārrēķināt piešķirto izdienas pensiju. Proti, par katru no jauna aprēķināto izdienas stāža gadu piešķirtā izdienas pensija tiks paaugstināta, pieskaitot tai divus procentus par katru pilnu izdienas stāža gadu no vidējā dienesta atalgojuma. 

Tādējādi karavīru sociālās garantijas būs saistītas ar profesionālajā dienestā nodienēto laiku - jo ilgāk karavīrs pilda profesionālo dienestu, jo lielākas sociālās garantijas viņam pienākas. 

Kā vēsta Nacionālo bruņoto spēku apkopotie dati, vidēji gadā no profesionālā dienesta atvaļināti teju 300 karavīri, kuri atbilst statusam „rezerves karavīrs” un uzņemti rezerves uzskaitē. Izdienas pensija tiek piešķirta vidēji katrai trešajai no dienesta atvaļinātajai militārpersonai un tās vidējais apmērs ir 380 eiro. 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt