Pilnveidos pārtikas aprites uzraudzību

(15.02.2017.)

Lai pilnveidotu pārtikas aprites uzraudzības regulējumu un ieviestu Eiropas Savienības (ES) prasības, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien, 15.februārī, pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Pārtikas aprites uzraudzības likumā.

Lai uzlabotu pārtikas aprites kontroli, likuma grozījumi paredz, ka, izskatot prasības uztura bagātinātājiem, turpmāk būs jāveido saraksts ar izmantošanai pārtikā aizliegtajiem un ierobežotajiem augiem un to produktiem. Šāds saraksts ar aizliegtajām vielām būs jāizveido valdībai.

ES pārtikas aprites regulējums prasa pārtikas produkta marķējumā norādīt paziņojumu par uzturvērtību, bet tas neattieksies uz amatnieciski ražotiem pārtikas produktiem, kurus ražotāji mazā daudzumā tieši piegādā galapatērētājiem vai vietējiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem. Mūsu valstī paredzēts noteikt, ka “mazs daudzums” būs visa mājas apstākļos saražota un izplatīta pārtika, par izmaiņām regulējumā šodien deputātus informēja Zemkopības ministrijas pārstāvji.

Lai samazinātu risku un kontrolētu, ka pēc zaļā iepirkuma līguma noslēgšanas netiktu piegādāti neatbilstoši produkti, Pārtikas un veterinārais dienests varēs veikt attiecīgo pārtikas produktu atbilstības un kvalitātes pārbaudes.

Līdz ar likuma grozījumiem zinātniskais institūts “BIOR”, kas ir vadošā laboratorija pārtikas, dzīvnieku, barības un veterinārajā jomā, pēc pārtikas uzņēmuma pieprasījuma, varēs nodrošināt pārtikas uzņēmumu paškontroles laboratorijas metodisko vadību. Tas nepieciešams, lai nodrošinātu lielāku ticamību pārtikas uzņēmumu paškontroles sistēmai, kā arī atvieglotu importētājvalsts noteikto prasību izpildi attiecībā uz produktu laboratorisko testēšanu, tādējādi nodrošinot lielāku uzticību no trešo valstu uzraugošo iestāžu puses un palielinot mūsu uzņēmumu eksporta iespējas.

Patlaban Latvijā reģistrēti vairāk nekā 35 tūkstoši pārtikas uzņēmumu, no kuriem 1358 ir mājražotāji, teikts likumprojekta anotācijā.

Grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā trīs lasījumos vēl jāskata Saeimai.

 

 

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt