Personāla dokumentu glabāšanas termiņu plānots saīsināt līdz 10 gadiem

(19.01.2017.)

Saeima ceturtdien, 19.janvārī, konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā “Par grāmatvedību”, kas paredz līdz 10 gadiem saīsināt termiņu, kādā privāto un publisko juridisko personu arhīvos tiek glabāti attaisnojuma dokumenti par personai aprēķināto mēnešalgu (darba samaksu).

Izmaiņas likumā rosinātas, ņemot vērā, ka kopš 1999.gada visa informācija par personu sociālajiem maksājumiem, kas nepieciešama pensiju un pabalstu piešķiršanai, ir gan Valsts ieņēmumu dienesta un Valsts sociālās apdrošināšanas, gan arī darba devēju rīcībā. Tādējādi vairs nav nepieciešama šādas dublējošas informācijas pieņemšana glabāšanai arhīvā.

Patlaban personāla dokumenti arhīvā jāglabā 75 gadus, un šāda kārtība saglabāsies attiecībā uz dokumentiem, kas sastādīti līdz 1998.gadam.

Likuma izmaiņas mazinās administratīvo slogu privātajām un publiskajām personām, un grozījumu autori prognozē, ka četriem tūkstošiem institūciju un 245 tūkstošiem komersantu un privāto tiesību juridisko personu administratīvās izmaksas par dokumentu arhivēšanu un glabāšanu kopumā varētu samazināties par apmēram 100 tūkstošiem eiro gadā.

Grozījumi likumā “Par grāmatvedību” Saeimai jāskata vēl arī otrajā un trešajā lasījumā. 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta