Juridiskā komisija konceptuāli atbalsta Tieslietu ministrijas piedāvājumu maksātnespējas nozares regulējumam

(04.10.2016.)

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 4.oktobrī, sākot skatīt Maksātnespējas likuma grozījumu otrajam lasījumam iesniegtos priekšlikumus, balsojumā pauda konceptuālu atbalstu Tieslietu ministrijas (TM) izstrādātajam redzējumam par nozares regulējumu.

“Komisijas deputātu vairākums vienojās atbalstīt Tieslietu ministrijas izstrādātos priekšlikumus, kas paredz stiprināt Maksātnespējas administrācijas kompetenci un kapacitāti maksātnespējas administratoru uzraudzībā. Plānots, ka tā no nozares asociācijas pārņems administratoru eksaminācijas un sertifikācijas funkciju. Būtiski, ka atbalstu šādam risinājumam pauda arī Ārvalstu investoru padomes, Latvijas darba devēju konfederācijas un Komercbanku asociācijas pārstāvji,” norāda Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Vienlaikus no vairākām iesaistītajām pusēm šodien izskanēja aicinājums uz maksātnespējas procesa virzību uz brīvo tirgu, proti, dodot tiesības kreditoriem pašiem pēc saviem ieskatiem izvēlēties procesa administratorus.

Komisijā šodien atbalstītais piedāvājums paredz, ka par administratoru varēs būt fiziska persona, kura iecelta šajā amatā uz noteiktu laiku. Atkārtota iecelšana būs iespējama pēc atkārtota eksāmena nokārtošanas.

Saskaņā ar TM piedāvāto likumprojekta redakciju administratoru sertificēšanu un uzraudzību turpmāk veiks Maksātnespējas administrācija. Plānots, ka tā nodrošinās arī administratoru disciplinārkolēģijas funkciju ar tiesībām piemērot sankcijas.

Plānots ieviest arī administratoru salīdzinošo vērtējumu – publisku reitingu sarakstu, ko veidos, ņemot vērā administratora rīcības tiesiskumu, atgūto līdzekļu īpatsvaru, maksātnespējas procesa izmaksu īpatsvaru administrētajos procesos, kā arī vidējo procesu ilgumu.

Komisijā vēl gaidāma diskusija par TM un deputāta Andreja Judina priekšlikumu maksātnespējas administratoriem saglabāt valsts amatpersonas statusu, ņemot vērā uzņēmēju organizāciju pausto viedokli, ka šis regulējums nav sasniedzis sākotnējo mērķi, norāda G.Bērziņš.

Maksātnespējas likuma otrajam lasījumam kopumā iesniegti 187 priekšlikumi. Juridiskajā komisijā to izvērtēšanai izveidota darba grupa G.Bērziņa vadībā.

 

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt