Starptautiskā konferencē Saeimā diskutēs par nekustamo īpašumu darījumu procesa efektivizāciju

(14.09.2016.)

Lai diskutētu par nepieciešamajām reformām nekustamo īpašumu darījumu procesa pilnveidošanai, Saeimā piektdien, 16.septembrī, pulcēsies Latvijas un ārvalstu juristi un nozares lietpratēji. Konference “Vai vajadzīga nekustamo īpašumu darījumu procesu reforma? Iespējamo likumprojektu ex-ante izvērtējums” būs veltīta spēkā esošā normatīvā regulējuma analīzei un iespējamām izmaiņām Latvijā nekustamo īpašumu darījumu jomā. 

Konferenci Saeima un Saeimas Juridiskā komisija rīko sadarbībā ar Latvijas Zvērinātu notāru padomi. To atklās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un parlamenta Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš. Konferences moderators – Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes Tiesību teorijas un vēstures zinātņu katedras vadītājs Jānis Pleps. 

“Konferenci rīkojam laikā, kad norit aktīva diskusija par nekustamā īpašuma darījumu regulējuma pilnveidošanas iespējām. Atjaunotajā Latvijā tā ir pirmā reize, kad sabiedrībai tik nozīmīgā nekustamā īpašuma darījumu joma tiek izvērtēta no tiesiskas valsts un tiesiskās drošības aspekta,” norāda Juridiskās komisijas priekšsēdētājs G.Bērziņš. 

Diskusija nepieciešama, lai izgaismotu problēmas nekustamo īpašumu darījumu noslēgšanas un reģistrācijas procesā, iepazītu Igaunijas, Lietuvas, Vācijas un citu valstu pieredzi nekustamo īpašumu tirgus sakārtošanā, kā arī izvērtētu iniciatīvas šīs jomas normatīvā regulējuma pilnveidošanai. 

Ar savu pieredzi un viedokli konferencē dalīsies zvērināta advokāte un partnere birojā “Deloitte Legal” Ilze Znotiņa, LU Juridiskās fakultātes Civiltiesisko zinātņu katedras vadītājs un zvērināts advokāts, profesors Jānis Rozenfelds, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, Rīgas Juridiskās augstskolas profesore, Satversmes tiesas tiesnese Ineta Ziemele un LU Juridiskās fakultātes Civiltiesisko zinātņu katedras profesors Kalvis Torgāns. 

Savukārt ar citu valstu pieredzi konferencē iepazīstinās Hārvarda universitātes Juridiskās fakultātes profesors Pīters Marijs (Peter Murray), Lietuvas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājs Mariuss Stračkaitis (Marius Stračkaitis), Tartu Universitātes lektors, zvērināts notārs Prīdu Perna (Priidu Pärna) un Freiburgas universitātes tiesību zinātņu profesors Rolfs Štīrners (Rolf Stürner). 

Konference norisināsies 16.septembrī no pulksten 10.00 līdz 15.00 Saeimas Sarkanajā zālē Jēkaba ielā 11. 

Diskusijas programma latviešu valodā un angļu valodā

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta