Deputāti noslēdz darbu pie sociālās apdrošināšanas likuma izmaiņām

(07.09.2016.)

Saeimas Sociālo un dara lietu komisija trešdien, 7.septembrī, izskatīšanai Saeimā trešajā galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, lai pilnveidotu sociālās apdrošināšanas sistēmu un atrisinātu virkni praksē  konstatētu problēmu.  

Ar grozījumiem no likuma paredzēts izslēgt normas, kas regulē fiksētā iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāju sociālo apdrošināšanu, jo no 2016.gada saimnieciskās darbības veicējiem vairs nav paredzēta iespēja maksāt fiksēto iedzīvotāju ienākuma nodokli.  

Praksē aizvien biežāk ir gadījumi, kad persona, par kuru sociālās iemaksas Latvijā veic valsts (piemēram, bezdarba, maternitātes u.c. gadījumos), vienlaikus minētajā periodā ir nodarbināta un nodokļu samaksu veic citā valstī.  Tādējādi persona tiek vienlaikus sociāli apdrošināta divās valstīs, lai arī likums nosaka, ka sociālās iemaksas no valsts budžeta netiek veiktas, ja persona strādā ārvalstī. Tādēļ likumprojekts paredz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) tiesības gadījumos, kad tā saņem informāciju par personas nodarbinātību vai sociālo apdrošināšanu ārvalstī, anulēt personai Latvijā reģistrētās iemaksas, kas veiktas no valsts budžeta.  

Likuma grozījumi arī paredz noteikt, ka gadījumos, kad sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas kļūdaini veiktas citā Eiropas Savienības, Eiropas ekonomikas zonas valstī vai Šveicē un tās tiek pārvestas uz Latviju, šīm iemaksām netiek piemērota nokavējuma nauda. 

Likuma grozījumi paredz pašnodarbinātai personai vienu reizi mēneša laikā tiesības labot iesniegto pašnodarbinātā ziņojumu. Pašnodarbinātā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objekts ir brīvi izraudzīti ienākumi, un šādu izvēli persona var izdarīt vienu reizi par pārskata ceturksni. Taču spēkā esošā likuma redakcija neparedz iespēju precizēt pašnodarbinātā ziņojumu, lai arī pašnodarbinātie vēršas VSAA ar šādiem lūgumiem.  

Lai efektīvāk atgūtu personai pārmaksātos sociālās apdrošināšanas pakalpojumus, plānots precizēt normas par pārmaksu atgūšanu. Piemēram, pakalpojuma pārmaksu atgūs, ieturot 10 procentus no turpmāk saņemamā pakalpojuma. Savukārt, ja pārmaksa piecas reizes pārsniedz personai izmaksājamo pakalpojumu, tad tās atgūšanu nodos arī tiesu izpildītājam. 2014.gadā VSAA konstatējusi pakalpojumu pārmaksu 1,7 miljonu  eiro apmērā.  

Izmaiņas likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” trešajā lasījumā vēl jāskata Saeimā. 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā