Saeimā atklāta pilsētu un novadu apbalvojumu izstāde

(06.05.2016.)

Saeimas bibliotēkā atklāta izstāde „Mūsdienu Latvijas Republikas pilsētu un novadu apbalvojumi”, kas vēsta par apbalvošanas tradīciju attīstību Latvijā.

Bez oficiālajiem valsts apbalvojumiem - Triju Zvaigžņu ordeņa, Viestura ordeņa un Atzinības krusta – Latvijā pastāv arī dažādu ministriju, resoru, sabiedrisko organizāciju, biedrību, augstskolu apbalvojumi, kurus pasniedz kā pateicību par nopelniem vai izcilību. Savi apbalvojumi ir arī daudzām Latvijas pilsētām un novadiem, ar ko iespējams iepazīties izstādē Saeimas bibliotēkā.

Latvijas pilsētu un novadu apbalvojumus piešķir novada ļaudīm, kuri devuši atzīstamu ieguldījumu konkrētā novada tēla veidošanā un popularizēšanā, kā arī tas ir novērtējums par pašaizliedzīgu darbu tautsaimniecības nozarēs, zinātnē, izglītībā, veselības aizsardzībā, sportā un citās jomās.

Latvijas pilsētu domes un novadu pašvaldības augstākais apbalvojums ir goda nosaukums, kuru piešķir kopā ar apbalvojuma nozīmi, goda zīmi vai apbalvojuma medaļu. Šāds goda nosaukums ir, piemēram, Salaspils Goda pilsonis, Alsungas novada Goda novadnieks un Goda grobiņnieks.

Pilsētu un novadu čaklākie ļaudis var tikt nominēti apbalvojumam Gada cilvēks, piemēram, Gada jēkabpilietis, Kandavas novada Gada labdaris, Vecumnieku novada Gada cilvēks. Viņu pašaizliedzīgais darbs var tikt novērtēts arī ar Cildinājuma rakstu, Atzinības rakstu vai Pateicības rakstu.

Īpaša balva ir arī par mūža ieguldījumu, to piešķir par ilggadīgu, godprātīgu un izcilu darbu pilsētas vai novada labā vai arī atzīmējot nozīmīgu dzīves vai darba jubileju.

Izstāde, kas eksponēta Saeimā, pateicoties sadarbībai ar Latvijas Nacionālo vēstures muzeju, parlamenta bibliotēkā būs apskatāma līdz 10.novembrim.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā