A.Barča: veselības ministrs var rēķināties ar Sociālo un darba lietu komisijas atbalstu

(03.03.2016.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti ceturtdien, 3.martā, uzklausot veselības ministra Gunta Belēviča ziņojumu par līdz šim veselības ministra amatā izdarīto un nākotnē plānotajiem darbiem, balsojumā izteica atbalstu viņa turpmākam darbam šajā amatā. 

“Veselības nozare patlaban piedzīvo grūtus laikus, un ar problēmām saskaras gan pacienti, gan medicīnas darbinieki. Veselības aprūpes budžets nav sasniedzis pirmskrīzes līmeni un akūts finansējuma trūkums daudzām svarīgām nozares programmām ir acīmredzams. Lai arī veselības ministram var pārmest kļūdas publiskās komunikācijas jomā, vienlaikus mēs šodien redzējām entuziasmu, apņēmību un vīziju par to, kas darāms, lai pacienti savlaicīgi saņemtu kvalitatīvus pakalpojumus, bet ārsti un māsas nebūtu spiesti doties strādāt uz ārzemēm,” Sociālo un darba lietu komisijas nostāju skaidro tās priekšsēdētāja Aija Barča.  

Kā būtiskākos veicamos darbus veselības ministrs šodien deputātiem minēja rindu mazināšanu veselības aprūpē un jauna veselības aprūpes finansēšanas modeļa izstrādi, ieviešot obligāto veselības apdrošināšanu. Plānots ieviest tā dēvēto “zaļo koridoru” visiem vēža pacientiem, nodrošinot iespēju desmit dienu laikā tikt uz konsultāciju pie speciālista.  G.Belēvičs uzsvēra, ka finansējumu neatliekami veicamajiem darbiem šogad plānots lūgt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, bet ilgtermiņā nozarei nepieciešams būtisks finansējuma pieaugums. 

Vienlaikus ministrs akcentēja, ka naudu iespējams ietaupīt arī patlaban, optimizējot iestāžu darbu. Piemēram, būtiski līdzekļi esot ietaupīti, Valsts asinsdonoru centram atsakoties no starpnieka pakalpojumiem plazmas sagatavošanā, tāpat vairāku miljonu ietaupījumu nesīs arī atteikšanās no nepamatotiem laboratoriskajiem izmeklējumiem, pauda G.Belēvičs.  

Komisijas deputāti gatavi turpināt dialogu ar veselības ministru par veicamajiem darbiem, kā arī nepieciešamajiem pilnveidojumiem nozares darbu reglamentējošajos likumos, norāda A.Barča.

 

Saeimas Preses dienests

 

 

Piektdien, 29.martā