Saeimas namā diskutē par sabiedrisko raidorganizāciju lomu demokrātiskā sabiedrībā

(19.02.2016.)

Saeimā piektdien, 19.februārī, notika prezentācija un diskusija “Konstruktīvās ziņas – sabiedrisko mediju atbildība”, kurā klātesošie apsprieda sabiedrisko raidorganizāciju lomu demokrātiskā sabiedrībā. 

Pirms pasākuma Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne uzsvēra, ka “Latvijas informatīvās telpas stiprināšana ir svarīgs uzdevums, kas prasa lielu atbildību no plašsaziņas līdzekļu un mediju politikas veidotāju puses. Latvijas mediju skaits ir ierobežots, un tiem nākas konkurēt ar citās valstīs radīto saturu. Lai nodrošinātu informatīvās telpas aizsardzību, bez kvantitātes svarīga ir mediju kvalitāte”. Pasākums organizēts, lai veicinātu izpratni par mediju atbildību konstruktīvu ziņu veidošanā. 

Pasākumu atklāja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja I.Laizāne. 

Ar konstruktīvo ziņu konceptu diskusijas dalībniekus iepazīstināja koncepta autors, Dānijas sabiedriskās raidorganizācijas vadītājs Ulriks Hāgerups (Ulrik Haagerup). Viņa izstrādātais koncepts mainījis Dānijas sabiedriskās raidorganizācijas redakcionālo politiku attiecībā uz ziņu fokusu. Konstruktīvo ziņu koncepts guvis starptautisku ievērību, nokļūstot daudzu Eiropas valstu mediju ekspertu un mediju politikas veidotāju uzmanības centrā. 

Diskusijas dalībniekus uzrunāja arī Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētājas vietniece Dace Ķezbere, kura stāstīja par NEPLP lomu un atbildību sabiedriskā pasūtījuma izstrādes procesā. Savukārt par Latvijas Televīzijas atbildību, raugoties sabiedriski politiskā kontekstā, stāstīja VSIA “Latvijas Televīzija” valdes priekšsēdētājs Ivars Belte. 

Pasākumā piedalīties bija aicināti deputāti, raidorganizāciju vadītāji, žurnālisti un akadēmiskās vides pārstāvji, lai diskutētu par mediju atbildību un lomu mūsdienu sabiedrībā. 

Prezentāciju un diskusiju “Konstruktīvās ziņas – sabiedrisko mediju atbildība” organizē Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija sadarbībā ar Kultūras ministriju. 

Pasākums notika Saeimas nama Sarkanajā zālē Jēkaba ielā 11, un tā norisei varēja sekot līdzi arī tiešraidē Saeimas mājaslapā www.saeima.lv.

 

Saeimas priekšsēdētāja: žurnālistika neveido pasaules spoguļattēlu, tā pasauli virza

 

Diskusijas materiāli:

Programma
Fotogrāfijas
Videosižets
Videoieraksts latviešu valodā un angļu valodā 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt