Pilsonības komisijas deputātu “ēnas”: patvēruma meklētāji jāuzņem, ievērojot valsts reālās iespējas, nevis ES noteiktās kvotas

(10.02.2016.)

Latvijai ir jāuzņem patvēruma meklētāji, taču tikai tik daudz, cik ļauj valsts resursi, nevis tik, cik par pienākumu uzliek Eiropas Savienības (ES) kvotu sistēma. Par to trešdien, 10.februārī, bija vienisprātis vairākums Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas deputātu “ēnu”, kas šodien pie diskusiju galda sēdās parlamentāriešu vietās.

Ceturtā daļa parlamentāriešu “ēnu” komisijas sēdē pauda viedokli, ka Latvijai ir jāuzņem patvēruma meklētāji, ievērojot ES kvotu sistēmā noteikto, bet piektā daļa “ēnotāju” sacīja, ka Latvijai patvēruma meklētāji nav jāuzņem vispār.

Komisijas sēdē “ēnas” pauda viedokli, ka jaunieši ir daudz atvērtāki patvēruma meklētāju uzņemšanai, salīdzinot ar gados vecākiem cilvēkiem, jo viņi ir atvērtāki citām kultūrām un citu tautību cilvēkiem. Vienlaikus “ēnotāji” akcentēja, ka internetā ir daudz negatīva par patvēruma meklētājiem, tostarp tiek izplatīti stereotipi, kas ietekmē arī jauniešu viedokli par patvēruma meklētājiem.

Tāpat skolēni stāstīja par savu pieredzi saskarsmē ar citu tautību cilvēkiem, kas apliecinājusi – jaunieši ir gatavi integrēties, taču ir jādomā par veidiem, kā veiksmīgāk Latvijas izglītības sistēmā integrēt skolēnus-cittautiešus, kas nezina latviešu un arī angļu valodu. Vairums “ēnu” pauda gatavību savā vidū skolā pieņemt patvēruma meklētājus.

Taujāti, ko nepieciešams ar mediju un politiķu starpniecību aktīvāk skaidrot sabiedrībai saistībā ar patvēruma meklētājiem, skolēni sacīja, ka viņiem trūkst informācijas par potenciālajiem patvēruma meklētājiem, kas ieradīsies Latvijā, un to, kur viņi dzīvos, strādās un kā mācīsies latviešu valodu. “Ēnas” arī pauda bažas, ka līdz ar šiem cilvēkiem mūsu valstī varētu ierasties ekstrēmisti un cilvēki, kas varētu censties uzspiest savu ticību, tāpēc nepieciešams skaidrot, kādus drošības pasākumus veic Latvija. Tāpat skolēni sacīja, ka sabiedrībai pastāvīgi jāatgādina atšķirība starp jēdzieniem “patvēruma meklētājs” un “bēglis”, kā arī jāinformē, cik ilgu laiku šie cilvēki uzturēsies Latvijā.

 



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt